Novosti

Rak dojke ne bira spol – u porastu je kod žena, ali i muškaraca

Ružičastom četvrtinom vaterpolo utakmice na Zimskom plivalištu Mladost, najavljen je nastavak kampanje “Darujmo ružičasti život”, čiji je ovogodišnji slogan “Rak dojke ne bira spol”.

Iako je rak dojke u muškaraca zastupljen sa svega jedan posto od svih karcinoma dojke koji se godišnje otkriju, broj oboljelih je kao i kod žena, u porastu, istaknula je doc. dr. sc. Vesna Ramljak u sklopu kampanje Europe Donne Hrvatske i Solgara “Darujmo ružičasti život”, čiji je ovogodišnji slogan “Rak dojke ne bira spol”
Doc. dr. sc. Vesna Ramljak ovom prilikom skrenula je i pozornost na činjenicu da je potrebno neprestano osvješćivati žene, ali i muškarce, o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju: 

Prema podacima iz 2014. godine, broj novooboljelih od raka dojke je 2644 žene i 25 muškarca, a broj umrlih 1011 žena i 15 muškaraca. Prema dosadašnjim trendovima i uzevši u obzir epidemiološku situaciju, očekuje se da će u 2015. biti oko 2800 novih slučajeva raka dojke u žena te 25-30 u muškaraca, napomenula je liječnica.

Zbog prelaska na novi način prikazivanja podataka i usklađivanja s europskim preporukama, ovogodišnji izvještaj Registra za rak o novim incidentnim slučajevima planira se tek do kraja godine. Svijest muškaraca o navedenoj bolesti je puno manja nego kod žena, a muškarci se javljaju liječniku u kasnijoj fazi, kada je bolest najčešće već proširena. Stoga je važno podizati svijest o samopregledu, ali i educirati muški dio populacije da niti oni nisu pošteđeni od karcinoma dojke, pa smo temu ovogodišnje kampanje nazvali “Rak dojke ne bira spol”, istaknula je doc. dr. sc. Vesna Ramljak.
Humanitarna kampanja Europe Donne Hrvatska započela je krajem veljače 2013. godine, a trajat će sve dok se ne prikupi novac dostatan za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo