Novosti

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti

Udruga oboljelih od raka pluća Jedra, u okviru kampanje „Govorimo o raku pluća“, pokrenula je inicijativu kojom želi podsjetiti mjerodavne institucije na važnost zajedničkog djelovanja u borbi protiv raka pluća, potrebu educiranja opće javnosti o problematici ove bolesti, važnost postavljanja rane dijagnoze i dostupnosti najboljih načina liječenja.

Udruga oboljelih od raka pluća Jedra pokrenula je inicijativu kojom se mjerodavne institucije, prvenstveno HZZO, želi informirati i dodatno potaknuti na važnost i nužnost osiguravanja jednake dostupnosti dijagnostici i ciljanom liječenju svih oboljelih od raka pluća u Hrvatskoj. Pravovremenim ciljanim liječenjem, ovu zloćudnu i agresivnu bolest možemo držati pod kontrolom.

Rak pluća nemalih stanica najčešći je oblik raka pluća i čini 80 posto svih karcinoma pluća. Osim po toj histološkoj slici, razlikuje se i po molekularnim karakteristikama. Danas znamo da postoji puno mutacija raka pluća, ali za dvije mutacije, EGFR i ALK, postoji ciljani lijek.

Terapija za EGFR pozitivni karcinom pluća nemalih stanica nalazi se na listi HZZO-a, dok za bolesnike s ALK pozitivnim karcinomom pluća nemalih stanica ona još uvijek nije dostupna na listi HZZO-a. Radi se o svega 30-tak pacijenata, većinom mlađih žena i nepušača. Tumor je izuzetno agresivan i brzo napreduje.

Na internetskim stranicama Udruge Jedra nalazi se pismo upućeno ravnateljici HZZO-a, gđi Tatjani Prenđa Trupec, a kampanja se odvija na popularnoj društvenoj mreži Facebook.

Svojim potpisom svi građani mogu podržati inicijativu i potaknuti HZZO da se pacijentima oboljelima od raka pluća pluća osigura ispravan lijek ovisno o vrsti karcinoma. Za zdravstveni sustav to znači uštedu jer se primjenjuje pravi lijek za pravog bolesnika.

5 stvari koje morate znati o raku pluća

„Mjerodavne institucije mogu učiniti više kako bi rak pluća, kao vodeći javnozdravstveni problem, stavili pod kontrolu. Pozivamo javnost da svojim potpisom da podršku našoj inicijativi, jer vjerujemo da svi oboljeli od raka pluća u Hrvatskoj imaju jednako pravo na personalizirano liječenje“, istaknula je predsjednica Udruge Jedra mg. sc. Sandra Karabatić.

Silvana Vidak, pacijentica koja se bori s ALK pozitivnim karcinomom pluća, priključila se inicijativi i izjavila: “Iako se trenutačno dobro osjećam, živim u stalnoj neizvjesnosti hoću li si osigurati lijek za sljedeći mjesec. Pisala sam ministru zdravlja Siniši Vargi i ravnateljici HZZO-a Tatjani Trupec Prenđa da mi omoguće liječenje preko HZZO-a, ali lijek mi nije odobren”.

S druge strane, pacijentica s EGFR mutacijom raka pluća Spomenka Veličković već devet godina uz pomoć ciljanog lijeka živi kvalitetnim životom, kao i svaki drugi kronični bolesnik.

„Redovito koristim terapiju i sretna sam što se moj lijek nalazi na listi HZZO-a. Uistinu se dobro osjećam i uživam u životu. Da ga moram plaćati ili kupovati izvan Hrvatske, kao što to moraju bolesnici s ALK genskom mutacijom raka pluća, ne znam kako bih to izvela. Moj slučaj je primjer kako rak pluća može postati kronična bolest,“ dodala je Spomenka Veličković, pacijentica sa EGFR pozitivnim karcinomom pluća koja također podržava inicijativu..

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i muškaraca. U Hrvatskoj je to najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak u žena, odmah nakon raka dojke. Prema podacima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2011. godini dijagnosticirano 2920 novooboljelih od raka pluća, od čega 768 slučajeva u žena i 2152 u muškaraca. Iako je petogodišnje preživljenje manje od pet posto, u Hrvatskoj trenutačno nema programa za rano otkrivanje raka pluća, što bi znatno smanjilo smrtnost od ove bolesti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo