Rano prepoznavanje rizika snižava mortalitet od kardiovaskularnih bolesti - Ordinacija.hr

Novosti

Rano prepoznavanje rizika snižava mortalitet od kardiovaskularnih bolesti

Promo

U sklopu Mind & Brain kongresa, ove je godine u Puli održan i prvi HISPA HR Simpozij posvećen prevenciji moždanog udara, na kojem su izlagali predavači iz Hrvatske i Europe. Kao glavni cilj izdvojeno je rano prepoznavanje i pravovremeno liječenje bolesnika s kardiovaskularnim rizikom, a posebno je naglašena važnost uloge medija u podizanju razine svijesti o kardiovaskularnim bolestima kod građana.

Na prestižnom Mind & Brain kongresu koji se ove godine u Puli održao 59.-ti puta zaredom, održan je i prvi HISPA HR Simpozij (Hypertension Infarction Stroke Prevention Association/Udruga centara za prevenciju hipertenzije, infarkta miokarda i moždanog udra-Hrvatska) koji je posvećen prevenciji kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Ovaj simpozij je posebno posvećen prevenciji moždanog udara, a na njemu su sudjelovali predavači i sudionici iz Hrvatske i Europe. HISPA je međunarodna uduga centara za prevenciju hipertenzije, infarkta miokarda i moždanog udara, a cilj je rano prepoznavanje bolesnika s kardiovaskularnim rizikom, liječenje i praćenje pomoću posebnog HISPA programa Redukcijom kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih rizika se snižava mortalitet i morbiditet od kardiovaskularnih bolesti.

Skup je otvorila dr. sc. Sandra Morović, dr. med., predsjednica HISPA-e Hrvatska, a predavanja su održali prof. dr. sc. Nebojša Tasić, predsjednik internacionalne HISPA-e, akademkinja Vida Demarin, koja je istovremeno i predsjednica znanstvenog odbora Kongresa i doc. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr.  med., koji je govorio o značaju novih antikoagulansa u prevenciji moždanog udara kod bolesnika s fibrilacijom atrija.

Simpoziju je prisustvovao veliki broj liječnika iz Hrvatske i regije, a njime je započeo stručni i znanstveni život HISPA HR udruge.

Tijekom simpozija naglašena je uloga medija u podizanju razine zdravstvene svijesti o kardiovaskularnim bolestima. HISPA HR udruga podsjetila je na važnost uloge novinara iz tiskanih i digitalnih medija u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo