Novosti

Razbijte sve zablude koje imate o veganstvu!

Foto: Shutterstock

1. studenog obilježava se Svjetski dan veganstva s ciljem promicanja suosjećanja prema životinjama te etičkih, zdravstvenih i ekoloških aspekta veganstva. S istim ciljem Prijatelji životinja jučer su održali promociju knjige „Mama, tata, ja sam vegan“.

Generacija vegana

Sve više mladih postaje veganima radi zdravstvenih i ekoloških dobrobiti koji dolaze s tim načinom života. Veganstvo ne obuhvaća samo promjenu prehrambenih navika već usvajanje niza životnih kriterija koji spašavaju životinje, a čuvaju okoliš i osobno zdravlje.

Shvatila sam da je moje vegetarijanstvo zapravo samo prijelaz i da ne mogu podržati industriju mliječnih proizvoda i jaja te da krave nisu ni približno sretne poput onih na reklamama. Osim zbog životinja, veganka sam i zbog okoliša te zdravlja koje mi se značajno poboljšalo. Više ne pijem lijekove protiv alergije, ne patim od menstrualnih bolova, a željezo mi nikad nije bilo bolje. Veganstvo mi je općenito promijenilo pogled na svijet, naučila sam biti strpljivija i pozitivnija. – svjedoči Mateja Taradi, mlada veganka.

Odricanje od jela poput mesa, ribe, jaja, mlijeka, mliječnih proizvoda i meda sastavni je dio veganstva jednako kao i bojkotiranje cirkusa, zooloških vrtova, kozmetike i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama te nošenja odjeće i obuće izrađene od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, a odbijaju kupovati životinje i umjesto toga ih udomljuju.

Svjetski dan vegana

Poradi naizgled radikalno drugačijeg načina života, vegani su suočeni s društvenom stigmom o vlastitim životnim izborima. U poimanju društva kako im je teško i pate radi veganstva osobito se pronalaze mladi vegani, koji se suočavaju sa suprotnim stavovima okoline, zabrinute kako su premladi i needucirani za donošenje takve životne odluke, a što zna dovesti i do konflikta.

Postala sam vegan da bih pomogla onima slabijima koji se ne mogu izboriti sami za sebe. I ne, nisam ni luda, ni čudna, a ni dosadna… samo suosjećam! – opravdava se Jelena Tomić, mlada veganka.

Svjetski dan vegana prilika je za promjenu promjenu percepcije veganstva zajedničkim uživanjem u biljnim slasticama s neveganima te informiranjem „druge strane“ o tome kako  se odricanjem svi više dobivaju nego što gube. Naime, veganstvo pridonosi smanjenju potrošnje prirodnih resursa, gladi u svijetu i uništenja okoliša pa povećava razinu opće održivosti.

Veganstvo je shvaćanje da smo sastavni dio cjeline, da naše odluke imaju posljedice ne samo za nas nego i za sva druga živa bića i okoliš u kojemu se nalazimo, te ponašanje u skladu s tim shvaćanjem. To je suosjećanje koje proizlazi iz davanja slobode svemu drugome što postoji. – objašnjava Maja Kezić, mlada veganka.

Knjiga „Mama, tata, ja sam vegan“ korisni je alat za otvaranje tolerantne i konstruktivne diskusije i dijaloga između vegana i nevegana, vodič za komunikaciju u potencijalno konfliktnim situacijama za vegane te izvor informacija o veganstvu koje razrješavaju zablude i predrasude vezane uz ovaj način života.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo