Novosti

Razvijena točna pretraga za kravlje ludilo

Britanski su znanstvenici razvili prototip najtočnije krvne pretrage za ljudski oblik kravljeg ludila, smrtonosne bolesti koja zahvaća mozak.

Prototip je 100.000 puta osjetljiviji od prethodnih metoda, a može otkriti prione, sićušne količine čestica koje uzrokuju varijantu Creutzfeldt-Jakobove bolesti (kravlje ludilo).

“Iako su daljnje velike studije potrebne kako bi se potvrdila učinkovitost pretrage, ona predstavlja najveću nadu za uspješnu dijagnostičku pretragu bolesti. U budućnosti će omogućiti liječnicima provođenje probira za bolest na cijeloj populaciji, tvrdi dr. Graham Jackson iz University Collagea, voditelj istraživanja.

Što je to kravlje ludilo?

Smatra se kako je kravlje ludilo prešlo s goveda na ljude putem zaražene hrane. Ova bolest uzrokuje promjene u osobnosti, gubitak tjelesnih funkcija i na kraju – smrt. Stručnjaci tvrde kako se svake godine zarazi jedna osoba na njih milijun diljem svijeta. Prioni, čestice zaraženih proteina koji uzrokuju ovu bolest, mogu biti u našem tijelu do 50 godina prije nego što se pojave simptomi.

Prvi slučaj kravljeg ludila zabilježen je u Velikoj Britaniji 1995. godine. Bolest je nazvana
varijantom Creutzfeldt-Jakobove bolesti (vCJB) jer je vrlo slična rijetkom
neurodegenerativnom oboljenju koje je opisano 1920. godine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo