Novosti

Razvijeno cjepivo protiv leukemije

Britanski su znanstvenici razvili terapiju koja bi se u budućnosti mogla koristiti za zaustavljanje povratka bolesti nakon kemoterapije ili presađivanja koštane srži.

Znanstvenici se nadaju kako bi se lijek koji aktivira imunološki sustav organizma protiv leukemije, kad-tad mogao koristit za liječenje drugih oblika karcinoma.

Prvi će pacijenti cjepivo “isprobati” početkom ove godine i to u sklopu male kliničke studije londonskog King’s College-a. Svi oni imaju dijagnozu poznatu kao akutna mijeloična leukemija. Dosada se bolest, čak i uz agresivne tretmane vraćala kod polovice pacijenata.

Ideja koja se skriva iza cjepiva za karcinom nije nužno prevencija bolesti. Umjesto toga, kad se pacijentu dijagnosticira bolest, cjepivo “programira” imunološki sustav da lovi i uništava stanice raka.

“Nakon toga cjepivo priprema imunološki sustav kako bi prepoznao stanice leukemije ako se vrate čime se sprječava povratak bolesti. Cjepivo smo kreirali tako da samo odstranili kancerogene stanice iz pacijentovog tijela i manipulirali njima u laboratoriju, objavili su istraživači.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo