Novosti

Rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti

Hrvatska liga protiv raka

Zahvat koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost te koji pozitivno utječe na samo izlječenje žene koja boluje od raka, rekonstrukcija je dojke. Ženi omogućuje ulazak i izlazak iz sale s obje dojke, a ne utječe na povrat bolesti.

Dan dojki & Bra Day održat će se 28. rujna od 10 do 14 sati u Gajevoj ulici ispred hotela Dubrovnik. Iako se svijest o važnosti prevencije ove bolesti podiže hrvatski liječnici otkrivaju par činjenica o rekonstrukciji dojke nakon obolijevanja od raka.

Rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i samim time pozitivno utječu na samo izlječenje. Rekonstrukciju je moguće napraviti uz uporabu silikonskih proteza ili ekspandera koji se postavljaju pod prsni mišić radi ekspanzije kože ili pak uporabom vlastitog tkiva koje se može uzeti s raznih dijelova tijela ili kombinacijom tehnika. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata.

Napredak u teškoj borbi: Napokon bilježimo pad smrtnosti od raka dojke

Svaka žena koja oboli od karcinoma dojke treba biti upoznata sa svim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je potrebno dojku ukloniti zbog raka. Veliki postotak žena odabire primarnu rekonstrukciju kada se odmah rekonstruira uklonjena dojka i na taj način se omogućava ženama da uđu i izađu iz sale s obje dojke, navodi doc.dr.sc. Krešimir Martić.

“Potrebno je jasno i nedvosmisleno poručiti svim ženama kako rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata”, tvrdi doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, pokretač Dana dojki & Bra Day-a u Hrvatskoj.

Koje preglede obavezno napraviti u 30-ima, 40-ima, 50-ima… i spriječiti bolesti?

Međunarodni Dan dojki & Bra Day održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka. Suorganizatori projekta su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinička bolnica Dubrava. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Ovu javnozdravstvenu akciju financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.

Ordinacija.hr

Foto: Hrvatska liga protiv raka

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo