Novosti

Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi

Probajte proizvode hrvatskog ribarstva: srdele, inćune, lubine, orade, šarane, pastrve, tune, molove, škampe, trlje, ugore i školjke koje će pripremati vrhunski kuhari danas od 11 sati na glavnom zagrebačkom trgu.

Porcija iznosi simboličnih pet kuna, a prikupljeni novac donirat će se u humanitarne svrhe.

Hrvati godišnje pojedu samo 8,5 kilograma ribe! S druge strane Španjolci, Portugalci i Talijani godišnje uživaju u čak 24,5 kilograma ribe. Svaki deseti Hrvat uopće ne jede svježu ribu i plodove mora, pokazalo je istraživanje GfK.

U svjetlu ovih podataka, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora organiziraju promociju proizvoda domaćeg ribarstva “Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi”, u sklopu kojeg će se u iduće tri godine u cijeloj Hrvatskoj intenzivno raditi na edukaciji i promociji ulova, uzgoja i prerade ribe.

Cilj je potaknuti povećavanje potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva, prije svega kod domaćih potrošača, ali i u turističkoj ponudi. Naša je riba još uvijek sačuvana od onečišćenja i kvalitetnija od ribe naših susjeda, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Tako će danas na glavnom zagrebačkom trgu biti ponuđeni različiti proizvodi hrvatskog ribarstva iz ulova i uzgoja, s početkom u 11 sati – srdela i inćun, lubin i orada, šaran i pastrva, tuna, mol, škampi, trlja, ugor i školjkaši, pripremljeni na različite načine, a bit će ponuđene i riblje prerađevine – paštete, soljeni i marinirani proizvodi. Proizvode će pripremati vrhunski kuhari te će se prodavati na 13 štandova po simboličnoj cijeni od pet kuna po porciji. Prikupljeni novac donirat će se u humanitarne svrhe.

U sklopu manifestacije održat će se Okrugli stol “Riba – zdravlje, tradicija i potencijal” na kojem će se prezentirati značaj ribe u prehrani i njena nutritivna vrijednost s jedne, te kulinarske mogućnosti pripreme ribe i njen značaj u kulinarstvu s druge strane.

U okviru Okruglog stola dodijelit će se nagrade najboljim ribarima, uzgajivačima i prerađivačima.

Posjetitelji i gosti manifestacije uz ukusan obrok moći će uživati u pjesmama jedne od naših najboljih klapa – Cambi iz Kaštel Kambelovca te tamburaškog sastava Đeram iz Vinkovaca. Taj spoj dalmatinskog i slavonskog melosa govori također o intenciji ovog sveobuhvatnog nacionalnog projekta koji će na samom početku predstaviti raznovrsnu ponudu ribe i okupiti proizvođače i potrošače. Trajanje manifestacije predviđeno je do 18 sati.

No, ne brinite – Zagrepčani nisu jedini koji će uživati u ovakvoj akciji. Slične manifestacije održat će se i u drugim gradovima Hrvatske sljedeće godine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo