Novosti

Riječki liječnici prvi u Hrvatskoj ugradili najmanji pacemaker na svijetu

Na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, prvi put u Hrvatskoj učinjen je novi zahvat na srcu – ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu.

Veličine je kapsule, točnije dužine 25 milimetara. Implantiran je direktno u srce, u dvoje bolesnika s poremećajem srčanog ritma.  

Zahvat je u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha  i doc. dr. Zlatka Čubranića, aritmologa – elektrofiziologa riječke bolnice. 

Bez žica i baterija

Ovaj se revolucionaran uređaj bez žica i baterija ugrađuje direktno u srce bolesnika bez kirurških rezova. Postavljanje tradicionalnih elektrostimulatora srca zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u kirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce. Implantacija ove “kardiokapsule“ vrši se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sustava katetera kojima se uređaj vodi do desne klijetke i zatim pričvrsti na stijenku srca pomoću fleksibilnih zubaca.  

Minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija niži je u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata. U prosjeku, trajnost  standardnog elektrostimulatora je 8 do 10 godina, dok je procijenjeni vijek ovog uređaja oko 12 godina.

Najkompleksniji zahvati

Trenutno je indiciran samo u bolesnika koji su imali infekciju elektrostimulacijskog sustava, koji su pod visokim rizikom za infekciju ili imaju začepljene krvne žile, što onemogućava  ugradnju standardnog pacemakera. 

KBC Rijeka jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sustava (pacemakera) u Hrvatskoj. Postupci ekstrakcije elektroda ubrajaju se među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo