Novosti

Rodilište KB Merkur postalo UNICEF-ov Prijatelj djece

Rodilište Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur dobilo je status “Rodilišta – prijatelja djece”. Time je postalo 24. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj koja su zaslužila taj naslov.

Da bi steklo status prijatelja djece, rodilište treba dokazati da je primijenilo deset koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Rodilište KB Merkur je među većim hrvatskim rodilištima prema broju poroda kojih je u 2011. godini bilo više od 1770. Rodilište je ispunilo sve potrebne preduvjete, koji uključuju edukaciju osoblja i trudnica o dojenju, poticanje podoja unutar pola sata od poroda, zajednički boravak majki i novorođenčadi 24 sata te poticanje isključivog dojenja. Rodilište se posebno istaknulo u angažmanu medicinskih sestara koje spremno pomažu majkama u uspostavi dojenja i u njezi djeteta.

Prestižno priznanje na prigodnoj svečanosti ravnatelju KB Merkur, prim.dr.sc. Dinku Škegri su danas uručili zamjenik ministra zdravlja mr.sc. Marijan Cesarik, regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović te koordinator programa “Rodilište – prijatelj djece” prof.dr.sc. Josip Grgurić.

KB Merkur

“Drago mi je što je Hrvatska, s više od dvije trećine ukupno
certificiranih rodilišta, među vodećim rodilištima u regiji te što je
dobila međunarodno priznanje za uključivanje šire zajednice u promicanju
dojenja”, izjavila je Marie-Pierre Poirier, regionalna
direktorica UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Nezavisnih
Država.

“Čestitam osoblju bolnice, osobito Klinike za ženske bolesti i porode na uspješnoj provedbi svih deset koraka za uspješno dojenje, zbog čega će i djeca rođena u KB Merkur dobiti najbolju moguću skrb koju im rodilište može ponuditi. Vjerujem da će još ove godine titulu Rodilišta – prijatelja djece ponijeti i preostalih sedam rodilišta u Hrvatskoj i tek onda ćemo moći biti doista ponosni”, rekao je zamjenik ministra zdravlja mr.sc. Marijan Cesarik.

Status “Rodilište – prijatelj djece” nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine. Do sada je ukupno pet rodilišta obnovilo taj status (Rijeka, Sv. Duh, Vukovar, Dubrovnik i Koprivnica). Uspješnost provedbe tog programa u Hrvatskoj, nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje Journal of Human Lactaction koji je u zadnjem broju uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo