Novosti

Rodina mobilna aplikacija za trudnice na hrvatskom jeziku – sve relevantne informacije na vašem dlanu

Shutterstock

Expecting je proizvod suradnje vodećih udruga za roditelje iz Hrvatske, Slovenije i Češke koje su za potrebe izrade aplikacije spojile znanja samostalnih primalja, psihologinja, doula, savjetnica za nošenje djece i savjetnica za autosjedalice. Sadržaj mobilne aplikacije temeljen je na recentnim znanstvenim dokazima i praksama te na iskustvima roditelja.

Udruga Roda je službeno predstavila novu mobilnu aplikaciju za trudnice, Expecting, vodič kroz trudnoću, porod i roditeljstvo koju je razvila s partnerima iz Češke i Slovenije u okviru Erasmus+ projekta.

Strah od poroda: ispovijest jedne psihoterapeutkinje

Od osnutka, Roda se zalaže za mogućnost slobodnog, informiranog odabira u zdravstvenoj skrbi, posebno kad su u pitanju potpomognuta oplodnja, trudnoća, porod i babinje.

Da bi budući roditelji imali mogućnost informiranog odabira, trebaju im neutralne i točne informacije. To je posebno izašlo na vidjelo tijekom kampanje #PrekinimoŠutnju za vrijeme koje je hrvatska javnost mogla, iz svjedočanstava žena o bolnim postupcima radi uskraćivanja anestezije, dobiti uvid u to koliko se malo prostora za informiranje i odlučivanje daje ženama. Mobilna aplikacija Expecting značajan je korak ka povećanju razine znanja budućih roditelja o trudnoći, porodu i reproduktivnom zdravlju.

Što kada trudnoća i porod ne proteknu bez teškoća?

Hrvatska iskustva i znanje

Rame uz rame sa stručnjakinjama iz Hrvatske, Slovenije i Češke radili su i stručnjaci i stručnjakinje hrvatske IT tvrtke Plava tvornica koja je bila zadužena za dizajn i razvoj aplikacije. 

„Razviti aplikaciju za trudnice i njihove partnere s timom ljudi različitih profila i profesija bio je ogroman posao i izazov. No zadovoljne smo konačnim proizvodom i činjenicom da će trudnice u Hrvatskoj imati priliku doslovno na dlanu dobiti niz važnih informacija o zdravlju i trudnoći i porodu, ali možda važnije, o mogućnostima izbora tijekom poroda. Aplikacija je dinamična i redovito će se ažurirati sukladno interesima i povratnim informacijama korisnica”, naglasila je voditeljica projekta Daniela Drandić iz Rode

Ana Musa iz Plave tvornice naglasila je da se od početka suradnje s ekipom iz Rode osjećao pozitivan duh i atmosfera koja ih je dodatno motivirala prilikom dizajniranja i razvijanja Expecting mobilne aplikacije.

Zanimljivo je bilo pratiti developere, većinom muškarce, te njihove ideje i prijedloge kako da se neki dio aplikacije razvije te njihov proces učenja o trudnoći i porodu. 

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

Inovativni ishodi projekta

Osim mobilne aplikacije, u  okviru Erasmus+ projekta 3P+ Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje, Roda i partnerske udruge razvile su i edukaciju za voditeljice trudničkih tečajeva koje je do sada pohađalo 40 žena iz Hrvatske i Slovenije. Treći ishod projekta je knjiga o trudnoći, porodu i babinju koja će biti prevedena na hrvatski, slovenski i češki jezik i distribuirana knjižnicama diljem Hrvatske i u zemljama udruga partnerica.

Donatori projekta

Europska komisija financirala je izradu aplikacije kroz Erasmus+ program, a Grad Zagreb – Ured za zdravstvo, sufinancirao je dio troškova za razvoj aplikacije i pripreme knjige na hrvatskom jeziku.

Više informacija o aplikaciji potražite na ovoj poveznici.

14 nevjerojatnih činjenica o trudnoći koje morate pročitati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo