Roditelji, oprezno s bezreceptnim lijekovima za kašalj i prehladu! - Ordinacija.hr

Novosti

Roditelji, oprezno s bezreceptnim lijekovima za kašalj i prehladu!

Istraživanje provedeno u Kanadi na 3500 djece pokazalo je kako značajan postotak djece mlađe od 6 godina i dalje koristi bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu unatoč novom označavanju od strane proizvođača i upozorenjima.

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva apeliraju roditeljima da ne smatraju lijekove običnim robnim proizvodima te da uvijek u interesu zdravlja, pitaju svoga liječnika ili ljekarnika o lijekovima koje koriste njihova djeca, bez obzira da li se radi o receptnim ili bezreceptnim lijekovima.

Razlog ovom apelu je istraživanje koje je objavljeno u Kanadskom časopisu za javno zdravlje koje je pokazalo kako oko 18 posto djece mlađe od 6 godina i dalje koristi određene bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu za koje je uporaba dobno ograničena. Na takvim lijekovima postoje upozorenja na deklaracijama koja ukazuju na to da nisu namijenjena djeci mlađoj od 6 godina. 

Istraživači su u okviru programa TARGet Kids! (jedinstvena suradnja pedijatara i znanstvenika iz St. Michael’s Hospital i The Hospital for Sick Children, Toronto) ispitivali roditelje 3500 djece mlađe od 6 godina o primjeni određenih bezreceptnih lijekova za kašalj i prehladu. Program je pratio djecu od rođenja, s ciljem razumijevanja i prevencije određenih tegoba u ranoj životnoj dobi, kako bi se pravovremeno spriječile u svrhu pozitivnog učinka na zdravlje u kasnijoj životnoj dobi.

Ti bezreceptni lijekovi najčešće su sirupi, a oni kojima je Kanada 2009.  zadala da moraju imati nova upozorenja i ograničavanje upotrebe sadrže kombinacije antihistaminika (lijek protiv alergije), dekongestiva (lijek za smanjenje otečenosti i poboljšanje prohodnosti sluznice) i analgetika/antipiretika (lijeka za bol/temperaturu). Prekoračenje doze ovakvih kombinacija može uzrokovati sedaciju, ali i fatalne ishode.

Rezultati istraživanja ukazali su na zabrinjavajuću činjenicu kako značajan postotak djece mlađe od 6 godina i dalje koristi bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu unatoč novom označavanju od strane proizvođača i upozorenjima javnozdravstvenih tijela i regulatornih nadležnih agencija o dokazanoj štetnosti takve primjene za određene lijekove (kombinacije) u toj pedijatrijskoj dobnoj skupini – izjavio je dr. Jonathon Maguire iz bolnice St. Michaels Hospital. Nadalje ističe kako – dokazi sugeriraju čak i da ovi lijekovi nisu djelotovorni kod male djece. Uzevši u obzir izostanak stvarnog terapijskog benefita, uz dokumentirani, dokazani zdravstveni rizik, potrebno je poduzeti strože mjere kako bi se ograničila primjena takvih lijekova u djece mlađe od 6 godina.”

Istraživanje je i dodatno pokazalo kako je puno vjerojatnije da će takav lijek dobiti dijete mlađe od 6 godina ukoliko su roditelji mlađi (majka mlađa od 35 godina) te ukoliko dijete ima starijeg brata ili sestru, što ukazuje na potrebu prilagođene dodatne edukacije ovih skupina. 

Iskustva država koje su prije više godina liberalizirale prodaju lijekova po supermarketima ili putem interneta su nažalost poražavajuća po javno zdravlje, posebno u najosjetljivijim skupinama kao što su djeca ili trudnice. Nakon više godina takve liberalizacije lijekova u državama poput Kanade, Velike Britanije ili SAD-a, prevelika i nekontrolirana dostupnost lijekova bez informacije zdravstvenog djelatnika danas nažalost uzima svoj danak po zdravlje. Nadamo da ćemo izbjeći ovu javnozdravstvenu prijetnju i da će lijek u Hrvatskoj uvijek ostati tamo gdje jedino treba i biti – u ljekarnama, pod nadzorom magistara farmacije.” – istaknulo je Hrvatsko farmaceutsko društvo. 

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo