Novosti

Roditelji su ključni za sprječavanje zlouporabe alkohola

Održana je panel rasprava na temu zlouporabe alkohola među maloljetnicima kao nastavak projekta Karlovačke pivovare i partnera “Za odgovorno odrastanje mladih”, pokrenutog prošle godine.

Uloga roditelja ključna je u sprječavanju zlouporabe alkohola među maloljetnicima – zaključak je panel rasprave koja je, u sklopu projekta Za odgovorno odrastanje mladih, održana u prostorijama Karlovačke pivovare. Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, čak 93 posto djece do 18 godina bar je jednom konzumiralo alkohol, a jedna četvrtina dječaka te više od 20 posto djevojčica konzumiralo je nekoliko pića zaredom više puta mjesečno.

O ovoj temi razgovarale su dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. rehabilitator sa Zdravstvenog veleučilišta Zagreb te predstavnice partnera projekta Tanja Dejanović Šagadin, psihologinja Psihološkog centra Tesa, Petra Novosel, urednica portala Žena.hr te Ljudmila Bratko Gašpić, rukovoditeljica korporativnih komunikacija Karlovačke pivovare. Ulogu moderatorice preuzela je popularna televizijska voditeljica Daniela Trbović.

Psihologinja Tanja Dejanović Šagadin objasnila je kako komunikacija između roditelja i adolescenata te izgradnja kvalitetnih odnosa igraju važnu ulogu u rješavanju ovog društvenog problema: “Tinejdžeri najčešće posežu za alkoholom iz želje za eksperimentiranjem, no roditelji su ti koji trebaju postaviti granice i svojim ponašanjem dati pozitivan primjer. Oni mogu napraviti puno više nego što misle jer ih djeca oponašaju. Važno je da ne zatvaraju oči ako se problem pojavi, a upravo im projektom Za odgovorno odrastanje mladih osiguravamo stručnu pomoć i savjet kako se prema njemu postaviti”.

Čak 93 posto djece do 18 godina bar je jednom konzumiralo alkohol.

Na ulogu sustava obrazovanja u sprječavanju konzumiranja alkohola u maloljetničkoj dobi osvrnula se dr. sc. Dubravka Šimunović: “Osim što im osigurava edukaciju, obrazovni sustav mlade treba učiti i socijalnim vještinama, i to još od predškolske dobi. One kod velikog broja učenika nisu razvijene, a upravo bi u tome mogao biti dio problema s konzumiranjem alkohola”.

U sklopu projekta pokrenuto je i online savjetovalište u obliku podstranice na portalu Žena.hr. Osim relevantnih informacija i edukativnih članaka, ova platforma omogućava savjetovanje sa stručnjacima, a u sklopu nje provedeno je i istraživanje čiji su rezultati predstavljeni na panel raspravi. “Gotovo 72 posto ispitanika smatra da maloljetnici nikako ne bi smjeli konzumirati alkohol, dok je 70 posto ispitanika koji su roditelji razgovaralo sa svojim djetetom o alkoholu. Ono što nas posebno veseli je odlična prihvaćenost online savjetovališta – 96 posto ispitanika koji su posjetili stranicu je reklo da im je sadržaj bio koristan i zanimljiv, a isto tako njih čak 96 posto bi preporučilo stranicu”, izjavila je urednica Petra Novosel.

O odgovornosti proizvođača piva i inicijativama kojima mogu ostvariti pozitivan utjecaj na mlade govorila je Ljudmila Bratko Gašpić iz Karlovačke pivovare: “Naši ciljani potrošači nisu maloljetnici niti osobe koje prekomjerno piju alkohol. Želimo dati doprinos u podizanju svijesti te educiranju javnosti i naših zaposlenika o ovom problemu, a to potvrđujemo različitim aktivnostima koje provodimo. Jedna od njih je i Ja sam 18+ u sklopu koje dijeljenjem narukvica punoljetnim osobama na našim većim događanjima osiguravamo da se pivo ne toči maloljetnicima”. rekla je.

Projekt podržava i popularna televizijska voditeljica Daniela Trbović koja je ovom prilikom naglasila: “Kao majka tinejdžera svjesna sam da su djeca od najranije dobi izložena mnogim utjecajima koji nisu uvijek pozitivni. Zabrane nisu učinkovite, a kada ih želimo zaštiti od kušnji i pritiska vršnjaka – trebamo ih osnažiti i poticati da budu odgovorni i oprezni”.

Panel rasprava organizirana je u partnerstvu s časopisom Moje zdravlje.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo