Ruđer vas zove na Noć pod zvijezdama - Ordinacija.hr

Novosti

Ruđer vas zove na Noć pod zvijezdama

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva vas na Noć pod zvijezdama na Ruđeru koja će se održati u večeras s početkom u 17 sati na IRB-u, Bijenička cesta 54, Zagreb.

Od 17 sati bit će moguće gledanje Sunca teleskopom s H-filterom. U 18 sati započinje predavanje ravnatelja Zvjezdarnice Zagreb dr. sc. Dragana Rose pod naslovom Opasno lice Sunca. Na predavanju će biti riječi o drugom, opasnom licu Sunca koje karakteriziraju burni energetski procesi čije se posljedice odražavaju na Zemlji i njenoj okolini.

Razumijevanje tih procesa i njihovih učinaka osobito je važno danas, kada raspolažemo brojim tehničkim sustavima u svemiru i kada su letovi u svemir s ljudskom posadom postali uobičajeni. Pouzdanost tehničkih sustava i sigurnost astronauta u velikoj mjeri ovise o stanju Sunčeve aktivnosti. Što danas znamo o Sunčevoj aktivnosti? Kako je pratimo? Na koje načine ona utječe na naš planet i našu svemirsku okolinu? Neka su to od pitanja na koja će stručnjaci pokušati dati odgovore.

U 19 sati počinje prikazivanje znanstveno-popularnog filma SCI CSI, svojevrsne parodije na TV seriju CSI, u kojem znanstvenici IRB-a pomažu policijskom inspektoru u rješavanju zagonetnog ubojstva, a za 20 sati planirano je gledanje noćnog neba teleskopima.

Noć pod zvijezdama na Ruđeru IRB organizira u suradnji s Hrvatskim astronomskim društvom, Zvjezdarnicom Zagreb, Astronomsko-astronautičkim društvom Zagreb, Remetinečkim astronomskim društvom i Astronomskim društvom Beskraj.

Izvor: Institut Ruđer Bošković

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo