Novosti

Rutinski probir za rak gušterače ne daje rezultate, tvrde stručnjaci. Budućnost je u biomarkerima?

Ništa se ne može postići probirom na rak gušterače kod osoba koje nemaju znakova ili simptoma ove zloćudne bolesti s najvišom stopom smrtnosti, zaključak je do kojeg je došlo utjecajno američko stručno povjerenstvo za prevenciju u medicini.

Na temelju brojnih prikupljenih podataka o ovoj temi, američka radna skupina za prevenciju u medicini (USPSTF) još jednom je potvrdila prethodno danu preporuku protiv rutinskog probira za rak gušterače. Inače, radi se o nezavisnoj komisiji stručnjaka volontera različitih nacija iz područja prevencije i medicine zasnovane na dokazima.

„Rak gušterače je relativno rijetka, ali fatalna bolest s iznimno niskom stopom preživljavanja, čak i kada se otkrije u ranijoj fazi. U ovom trenutku, probir za rak gušterače kod osoba koje nemaju nikakvih simptoma može uzrokovati više štete nego koristi, zbog čega smatramo da ga ne bi trebalo provoditi“, naglašavaju stručnjaci.

Je li moguće prevenirati rak gušterače i koji su rani znakovi ove teške bolesti?

Invazivni testovi

Prema stručnjacima iz USPSTF-a, ne postoje dokazi koji bi ukazali na to da probir za rak gušterače poboljšava izglede za preživljavanje pacijenata.

Neki su testovi za probir invazivni te mogu biti bolni i u konačnici dati netočne rezultate. Također, mogu uzrokovati oštećenja na gušterači.

Kada se rak otkrije, operativni zahvat kojim se uklanja dio organa zahvaćen karcinomom ili cijeli organ može rezultirati teškim krvarenjem, dugotrajnim teškim oporavkom i mogućim smrtnim ishodom, također podsjećaju stručnjaci. Probem je u tome što se rak u pravilu otkriva u kasnoj fazi, što mu je i priskrbilo titulu „tihog ubojice“. 

Rak gušterače: pristup liječenju koji nagovješćuje pozitivne promjene

Potrebni su bolji testovi probira

Jedan od članova radne skupine, dr. Chien-Wen Tseng, u svojoj je izjavi naglasio da dijagnostičarima treba omogućiti otkrivanje raka gušterače u najranijoj fazi razvoja, kada bi liječenje moglo dati bolje rezultate. U to ime radna skupina USPSTF-a poziva na provođenje daljnjih istraživanja koja će rezultirati otkrivanjem efikasnijih metoda testiranja koje daju preciznije rezultate i otkrivaju rak u fazi u kojoj će izgledi pacijenata biti bolji

„Uloga tzv. biomarkera ili neke vrste kemijskih krvnih pretraga pružaju najveću nadu kad je u pitanju rano otkrivanje raka gušterače. Premda se danas još uvijek ne možemo pohvaliti da imamo na raspolaganju efikasan probir za rak gušterače, u budućnosti to će biti naše najbolje rješenje – ne samo za pacijente koji se nalaze u rizičnoj skupini, nego i za sve druge“, naglasio je dr. Sanjay Reddy, asistent na onkologiji Centra za rak u Philadelphiji.

Sudionici panela složili su se da probir za rak gušterače još uvijek može do neke mjere biti jamstvo za ljude koji pripadaju visoko rizičnoj skupini.

Karcinom gušterače – najmodernija tehnologija za liječenje dostupna i u Hrvatskoj

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo