Novosti

Sačuvajte zdravlje tijekom hladnih dana i pojačajte produktivnost!

Putujte Hrvatskom i otkrivajte gastronomske čari lijepe naše. Sve o najboljim restoranima, vinarijama i uljarima čitajte na Hrvatska 365 Gourmet.

Okrijepljujuća i ukusna jela od kiselog kupusa

Dolaskom niskih temperatura sve više razmišljamo o prevenciji prehlada kojima je zima omiljeno godišnje doma. Dok punimo kućne ljekarne različitim preparatima, uvijek je bolje posegnuti u bakine škrinjice koje kriju cijelo čudo tajnih sastojaka iz prirode. Kiseli kupus, neizostavna je jesenska i zimska namirnica, najvjerniji je obiteljski doktor koji čuva zdravlje, lječi sve tegobe od naoteknutih zglobova, probavnih smetnji, smanjenjenja masnoća u krvi te sve do prehlada.

Neizostavna namirnica za vegane

U skupini lisnatog povrća kupus je nutritivno među najbogatijim namirnicama. Bogat je kalijem, željezom, magnezijem, sumporom i bakrom. Ističe se u skali namirnica jer je jedna od rijetkih koja u tijeku pripreme zadrži nutritivni sastav, a određene vrijednosti se dodatno stvaraju. Dok se većina povrća kiseli radi konzerviranja i čuvanja namirnica za zimu, kupus u procesu kiseljenja fermentacijom stvara aktivan kobalamin tzv. Vitamin B12 koji je inače svojstven namirnicama životinjskog porijekla.

Vitamin B12 utječe na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, za izgradnju kostiju, iskorištavanje masnih tvari i rad mišića, smanjuje stres te pojačava dobro raspoloženje. Kiseli kupus također je namirnica koja pomaže u skidanju neželjenih kila i stabiliziranju probave.

Pojačajte produktivnost vitaminskom bombom

Iako su nam prva asocijacija na C vitamin citrusi, zapravo u debeloj konkurenciji s njima je kiselo zelje koje itekako obiluje C vitaminom. Kupus je zapravo jedini prirodni izvor C vitamina u kontinentalnoj Hrvatskoj. Prilikom kiseljnja, kupus se može naribati na dugačke trake ili se kisele cijele glavice. Tekućina koja nastaje nakon kiseljenja zove se rasol i odličan je ljek za probavne smetnje, a listovi ukiseljenog kupusa često se stavljaju na zglobove kako bi smanjili naotečenost i bol.

Klasični specijaliteti od kiselog kupusa u restoranima

Tradicija kiseljenja zelja i spravljanja specijaliteta sastavni je dio zimskih jelovnika, posebice tijekom hladnijih dana kada nam je svima potreban topli i okrijepljujući obrok. Od kiselog zelja spremaju se salate koje se odlično sljubljuju s bučinim uljem, klasičan su zimski prilog mesu i kobasicama, a sarma je kraljica zimskih obiteljskih druženja. Kiselo zelje također se dobro slaže uz palentu, njoke ili krumpir.

Ako ste se zaželili probati neke od specijaliteta s kiselim zeljem iz ruku profesionalnih kuhara, preporučamo vam da posjetite Planinarski Dom Jankovec. U restoranu Planinarskog Doma Jankovec na Papuku spravljaju divljač u kiselom kupusu s palentom. U staroj jezgri grada Varaždina, u restoranu Verglec pripremaju svinjski lungić sa suhim šljivama, trgancima i zelje salatom s bučinim uljem. Uz jela od dimljenog šarana i svinjski odrezak možete u restoranu Stari Fenjeri također probati domaću salatu s kiselim kupusom s bijelim lukom i bučinim uljem.

Putujte Hrvatskom i otkrivajte gastronomske čari lijepe naše. Sve o najboljim restoranima, vinarijama i uljarima čitajte na Hrvatska 365 Gourmet.

Foto: Thinkstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo