Savjeti za dobar početak sezone trčanja - Ordinacija.hr

Novosti

Savjeti za dobar početak sezone trčanja

Strastvene trkače na kraju hladne zime i dolaskom toplih dana najviše veseli kada mogu ponovno pronaći svoje omiljene tenisice i započeti s trčanjem. Osim iskusnih rekreativaca koji u novo razdoblje trčanja ulaze ​​bez većih problema, s ovom aerobnom aktivnošću, svakog proljeća, započinju čak i potpuni početnici koji nemaju tako bogato sportsko iskustvo.

Za njih je osobito poželjno da znaju određena pravila ako žele uživati ​​u ovom dinamičnom sportu bez ozljeda i drugih nuspojava izazvanih nepravilnom tehnikom i opremom. Važno je znati kako pravilno i postepeno započeti, posebno kada ne trčimo neko vrijeme kao što se često događa u zimskim mjesecima. Zato vam Hervis otkriva male tajne zdravog i pravilnog trčanja koje su ključne za trčanje nakon duže pauze. Saznajte kako uz Hervisovu opremu, trkački počeci mogu biti kvalitetni i puni užitaka.  

Hervis savjetuje

Hervis otkriva stručne savjete za uspješan početak sezone trčanja. Tijekom trčanja povećava potrošnja kisika što znači da se on u tijelu bolje iskorištava i osigurava više energije. Osim efektivnije potrošnje, povećava se i razina hemoglobina, koordinacija mišića, smanjuje se broj otkucaja srca u mirovanju te se povećava minutni volumen srca. Kombiniranjem pravilne prehrane može se brže i učinkovitije postići vitka linija, a time i dobiti više samopouzdanja.

Za vrijeme trčanja vrlo je važna tehnika i položaj tijela. Vaša glava treba biti uspravna, a uspravan mora biti i prsni koš, dok podlaktice i nadlaktice trebaju biti pod kutom od 90°. Ruke neka rade u ramenima, prsti neka budu blago savijeni, a korak treba biti lagan i dinamičan.

Tijekom prijelaznog proljetnog razdoblja skloni smo pogrešno procijeniti vanjsku temperaturu te se često neprimjereno oblačimo što osobito vrijedi za sportske aktivnosti. Često zaboravljamo na hladniji vjetar te odemo trčati samo u pamučnoj majici i tankom puloveru. Odgovarajuća odjeća je vrlo važna, pogotovo ako trčimo tijekom hladnijeg vremena kod kojeg je veći rizik od prehlade. U tom slučaju Hervis preporučuje oblačenje u slojevima. Gore je najpoželjnije da se nosi brzosušeća majica od umjetnog materijala, zatim termo velur, odnosno vjetrovka, a dolje duga trenirka.

Odaberite pravu obuću za trčanje

Ključna je ponajprije ispravna obuća za trčanje jer dobre tenisice pružaju potrebno ublažavanje udaraca koji nastaju prilikom kontakta stopala s čvrstom površinom, osobito kod lošije tehnike trčanja. Obuća ne bi trebala biti prestara ili pretvrda. Možete je odabrati ovisno o terenu, tehnici i položaju stopala u odnosu na iskustvo trkača.

Potrebno je imati prave tenisice namijenjene isključivo trčanju jer su samo one dizajnirane na način da ublaže sile koje djeluju najmanje trostrukom silom težine na tijelo te se prenose na tvrda tkiva što može uzrokovati dugoročne ozljede zglobova. Prije kupnje je uvijek poželjno konzultirati se s prodavačima sportske obuće koji će vas sa svojim stručnim savjetima i iskustvom moći savjetovati s obzirom na potrebe i oblik stopala.

Uz to je potrebno dodati da tenisice ne traju zauvijek te se troše kao i bilo koje druge cipele zbog čega ih treba redovito mijenjati. U Hervisu će se iskusno osoblje posvetiti svakom klijentu posebno i preporučiti mu isključivo onu obuću za koju smatra da će najbolje ispuniti svoju svrhu i zaštititi tijelo od eventualnih ozljeda. Lagane i prozračne tenisice iz Hervisa robne marke Asics, Adidas, Salomon ili Nike nude potpunu zaštitu te uspješno ublažavaju kontakt s površinom.

Poslušajte svoje tijelo

Cilj aerobnog treninga, kao što je trčanje, su niži otkucaji srca i veća brzina. Trening kod viših otkucaja srca predstavlja najčešću pogrešku rekreativnih trkača koji svoje tijelo često već na početku preopterete do te mjere da tijelo počinje trošiti energiju iz energetskih izvora koji su se nakupili u mišićima i jetri. Kada se ona iskoristi, trkači dožive energetski šok. Stoga je kod trčanja na veće udaljenosti važna umjerena brzina koja osigurava da kisik cirkulira tijelom i obnavlja zalihe energije. Za nadgledavanje otkucaja srca pomoći će vam sportski satovi koji različitim funkcijama omogućuju nesmetano odvijanje sportskih vježbi, odnosno trčanja. U Hervisu ćete pronaći satove raznih poznatih marki i s korisnim funkcijama, kao što su Polar, Garmin, Suunto i Sigma. Ako s ovim tipom aerobnog vježbanja mislite ustrajati duže vrijeme, tijelo će za svoje potrebe početi iskorištavati potkožnu masnoću što će rezultirati gubitkom težine. Ako se pripremate za dulje tjelesno opterećenje, Hervis vam preporučuje da popijete izotonično piće Isostar koje omogućuje dulju hidrataciju tijela, a time i veću razinu energije.

Kako biste izbjegli ostale početničke pogreške Hervis ističe dodatne važne savjete u vezi s izvođenjem pravilne aktivnosti trčanja bez ozljeda i drugih nuspojava:

  1. S trčanjem započinjemo u umjerenom i »razgovorljivom« tempu.
  2. Na početku trčanje kombiniramo s brzim hodanjem.
  3. Trajanje trčanja postupno povećavamo, ali nikada ne smije biti kraće od 20 minuta.
  4. Ne natječemo se s iskusnim trkačima.
  5. Tijekom trčanja pazimo na pravilno držanje (ograničeno gore).
  6. Trčanje mora biti opuštajuće, nikada se ne prisiljavamo na tempo koji ne želimo.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo