Novosti

Saznajte s čime se suočavaju pacijenti oboljeli od raka

Foto: Shutterstock

Svake godine u Hrvatskoj od raznih vrsta raka oboli više od 21.000 ljudi, a umre njih više od 14.000 što našu zemlju svrstava na neslavno drugo mjesto po stopi smrtnosti u Europi od zloćudnih bolesti.

S crnim podacima već više od pet desetljeća bori se Hrvatska liga protiv raka koja i ove godine uoči Svjetskog dana borbe protiv raka u suradnji sa Zajednicom pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj poziva na Dan širom otvorenih vrata u subotu, 3. veljače od 11 sati u Klinici za tumore u Ilici 197. Prilika je to da čujemo s kojim se sve problemima susreću oboljeli. Njihova iskustva u najtežem životnom razdoblju svjedoče i o doprinosu Lige u njihovoj psihološkoj potpori, rehabilitaciji i resocijalizaciji.

Jedan od temeljnih ciljeva Hrvatske lige protiv raka jest prevencija malignih bolesti i poticanje zdravih ljudi na očuvanje zdravlja eliminacijom rizičnih čimbenika koji doprinose nastanku i razvoju malignih bolesti, te poticanje odlazaka na preventivne preglede s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih bolesti. 

Međutim, Liga je i mjesto okupljanja onkoloških bolesnika s ciljem jednostavnijeg, učinkovitijeg i što bezbolnijeg rješavanja njihovih problema. Liječenje onkoloških bolesnika je vrlo zahtijevan i kompleksan posao koji uključuje velik broja stručnjaka, same bolesnike i članove njegovih obitelji.

Jedan od najzahtjevnijih i najpotrebnijih oblika pomoći oboljelima je psihološka pomoć. Dugi niz godina Hrvatska liga protiv raka samostalno ili u suradnji sa srodnim udrugama i institucijama pruža psihološku pomoć svojim korisnicima u obliku radionica, predavanja, druženja, izmjene iskustava. Ne samo da Liga pruža pomoć svojim korisnicima nego aktivno sakuplja njihova iskustva i saznanja, osluškuje njihove probleme i potrebe te se aktivno zauzima za njihovo uklanjanje i rješavanje. Time upoznaje i javnost o problemima koje onkološki bolesnici imaju, ali i novooboljelima znatno olakšava njihovo rješavanje.

Otvaranjem vrata za edukaciju, razgovor i druženje s oboljelima te podržavajući kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC) Reci rukama s porukom Mi možemo, ja mogu, Hrvatska liga protiv raka također želi jasno poručiti kako svaki pojedinac, institucija ili zajednica mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Na sam Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače 2018. Hrvatska liga protiv raka organizira humanitarni koncert Sve ću priživit s ciljem prikupljanja sredstava za rad Hrvatske lige protiv raka s njenim preživjelim korisnicima koji pokazuju kako se onkološka bolest može pobijediti zajedništvom, znanjem, dobrom voljom i ljubavlju spram čovjeka.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo