Novosti

Simpozij “Djeca u sportu”: sistematski pregledi nisu individualizirani!

Na drugom simpoziju “Djeca u sportu” o edukaciji i prevenciji ozljeda i zdravstvenih problema u djece pričalo je 12 priznatih stručnjaka (sportski treneri, pedagozi, fizioterapeuti, nutricionisti…) u 15 predavanja.

Tijekom zadnjih godinu dana, koliko je prošlo od prvog simpozija, projekt “Djeca u sportu” prerastao je u prepoznatljiv pokret u poboljšavanju tjelesnog i psihičkog zdravlja djece. Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva znanosti, HRS-a, portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista, a u organizaciji Vertebre fizio, održan je drugi simpozij “Djeca u sportu – važnost edukacije i prevencije u odgoju djece sportaša“. Program je trajao deset sati, a o edukaciji i prevenciji ozljeda i zdravstvenih problema u djece pričalo je 12 priznatih stručnjaka (sportski treneri, pedagozi, fizioterapeuti, nutricionisti…) u 15 predavanja. U pauzama za kavu i ručak degustirali su se zdravi smoothieji ravno iz blendera glumice Nade Rocco, ujedno i autorice knjige Moje sirove strasti.

Odaziv veći nego je očekivano: 200-tinjak sudionika – treneri, roditelji, nastavnici tjelesne kulture, fizioterapeuti, a nešto i studenata Kineziološkog fakulteta.

“Prošle godine program je trajao četiri sata i bilo je svega 50-ak sudionika”, prisjetila se organizatorica i direktorica Vertebre fizio Patricija Šimić, vft. S obzirom da je fizioterapeut muške kadetske rukometne reprezentacije s posebnim zadovoljstvom među sponzorima je istakla SEHA ligu (regionalna rukometna liga). Njihovo sudjelovanje potvrda joj je da se ideja razvija u pravom smjeru.

“Projekt je pokrenut jer smo htjeli poboljšati sportsko-obrazovani sustav, a simpoziji su samo mali dio našeg rada. U svoj struci primjećivala sam puno propusta, a kada sam zagrebla malo dublje, manjkavosti je bilo i u drugim granama. Prvo smo počeli s nečim što sam nazvala ‘hodanjem po klubovima’. Znam, suludo je i šašavo u našoj državi raditi nešto besplatno, ali mi smo nudili besplatne prevencijske preglede djece u različitim sportskim klubovima. Bilo mi je drago da sam se susretala s mladim trenerima i trenericama koji su zainteresirani za daljinu suradnju, edukaciju i novitet, ali na žalost, oni su i dalje u manjini “, objasnila je Patricija Šimić.

U sedam mjeseci besplatno je pregledano oko 800 djece, a Šimić je sastavila svoju statistiku na temelju podataka od 700 djece.

“Problem je što uobičajeni sistematski pregledi nisu individualizirani. Našim pregledima otkrili smo da je čak 402 djece imalo spuštena stopala; loše, pogrbljeno držanje njih 497, iskrivljeni trup zbog nepravilnog držanja pola pregledane djece, a 20 posto tih malih sportaša ima problema s prekomjernom težinom. To su stvari na kojima klubovi i društvo ima još puno posla”, naglasila je Šimić.

U klubovima se najviše pozornosti posvećuje juniorskim i seniorskim selekcijama i rijetki klubovi imaju npr. nutricioniste za mlađe selekcije. No kako bismo odgojili zdravu naciju više investicije ipak zahtjevaju najmlađi.

“Zasigurno smo talentirana nacija i ovakvi skupovi trebali bi biti integrativni dio sportskog sustava. Upozorava se i skreće pozornost na potrebu poboljšanja cijelog sustava zaštite zdravlja. Svi ovi stručnjaci koje ste mogli čuti mogu poboljšati taj modul i zdušno rade na tome”, zaključio je jedan od predavača, Nenad Bratković, mr. nutricionizma.

Mia Bednaž
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo