Simpozij o melanomu: stopa smrtnosti u Hrvatskoj za 50 posto viša od prosječne - Ordinacija.hr

Novosti

Simpozij o melanomu: stopa smrtnosti u Hrvatskoj za 50 posto viša od prosječne

U Hrvatskoj se češće koristi kemoterapija za liječenje melanoma, dok je imunoterapija postala praksa u svijetu koja produžuje život oboljelima.

Na znanstvenom simpoziju “Melanom” vodeći domaći stručnjaci iz područja medicine i znanosti govorili su o pojavi i liječenju melanoma – najagresivnijeg oblika raka kože.

Važnost ovog simpozija pokazuje činjenica da se broj oboljelih od malignog melanoma u Europskoj uniji udvostručio, te iako je Hrvatska još uvijek na razini prosjeka po broju oboljelih, stopa smrtnosti je čak 50 posto viša nego u drugim zemljama EU-a. 

Imunoterapija pokazuje bolje rezultate od kemoterapije

Na simpoziju se razgovaralo o važnosti toga da se što prije oboljelima osigura adekvatna terapija koja je u svijetu standardna u liječenju melanoma. 

Neke od terapija, koje pomažu i daju nadu oboljelima od malignog melanoma, su imunoterapijski lijekovi koji pacijentima ne samo višestruko produžuju život, već i periode bez napredovanja bolesti. Terapijski postupci u Hrvatskoj trenutačno se primarno oslanjaju na kemoterapiju, koja ne pokazuje uspješne rezultate i u pravilu dodatno narušava sveukupno stanje organizma pacijenata. 

Trenutno je u tijeku više od 900 kliničkih istraživanja o primjeni imunoterapije, koja se još naziva i “novom nadom” za oboljele. Istražuje se učinak njene primjene u liječenju ne samo malignih melanoma, već i 10 najčešćih vrsta karcinoma. Ona djeluje tako da potiče vlastiti imunološki sustav na selektivno uništavanje stanica raka, povećavajući na taj način prirodnu sposobnost tijela za borbu protiv zloćudne bolesti. 

Predstavljanje atlas-udžbenika “Melanom”

Na kraju simpozija predstavljen je i novi atlas-udžbenik “Melanom” koji je nastao pod vodstvom prof. dr. sc. Mirne Šitum, a na kojem je uz radilo još 59 suradnika. Iako se radi o profesionalnom štivu, tijekom predstavljanja je naglašeno kako je ova knjiga jednostavna i namijenjena svima, doktorima, studentima medicine te laicima. Baš zbog toga može poslužiti svima za prepoznavanje melanoma na vlastitoj koži. 

Melanom je u ovoj knjizi prvi puta predstavljan kroz interdisciplinaran i multidisciplinaran pristup, odnosno obrađena je problematika melanoma kroz epidemologiju, dijagnostiku, a predstavljene su i sve vrste terapije. Kroz 37 poglavlja i 1.432 stranice, prikazano je više od 290 fotografija različitih faza melanoma.

Kao najvažnije poglavlje, istaknuto je upravo 37. u kojem je citirana sva literatura i sva istraživanja o melanomu u Hrvatskoj. Knjiga profesorice Šitum objavljena je pod krilima Medicinske naklade i HAZU-a, a naglašeno je kako će upravo ova knjiga obilježiti njenu dugu i ispunjenu karijeru.

Važno je da melanom prepoznate na vrijeme kako bi se liječenje započelo odmah. Baš zbog toga, ne izbjegavajte sistematske preglede jer su upravo oni ključni za rano otkrivanje raka kože. 

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo