Skincare sastojak koji uspješno briše hiperpigmentacije - Ordinacija.hr

Novosti

Skincare sastojak koji uspješno briše hiperpigmentacije

Od seruma za posvjetljivanje do krema za izbjeljivanje, skincare svijet pun je proizvoda koji obećavaju sigurno, lokalno posvjetljivanje hiperpigmentacija.

Takvi proizvodi su namijenjeni ispravljanju specifičnih problema s hiperpigmentacijama kao što su hiperpigmentacijske mrlje, staračke pjege, pjege od sunca, ožiljci od akni ili pak beživotnoj, sivoj koži pružaju blistavost. Tamne mrlje ili hiperpigmentacije čest su problem, pogotovo nakon ljeta i iako mnogim ljudima smetaju, hiperpigmentacije obično ne uzrokuju značajne probleme. Međutim, oni koji su pogođeni ozbiljnijim poremećajima pigmentacije poput melazme, postupalne hiperpigmentacije (PIH) ili ozbiljnih ožiljaka od akni često doživljavaju hiperpigmentacije kao jedne od uzroka smanjene kvalitete života.

Gotovo 60 godina sastojak hidrokinon (Hydroquinone) se promovira kao rješenje za hiperpigmentacije i ožiljke od akni. Njegova je učinkovitost dokazana i do danas je ostao najčešće korišteni sastojak za posvjetljivanje u njezi kože. Međutim, potencijalno ozbiljne nuspojave i sigurnosni problemi—i izvješća o nuspojavama zbog prekomjerne ili zlouporabe hidrokinona doveli su do pojačane regulacije. Trebate li uvesti hidrokinon u svoju skincare rutinu? U ovom članku, naš član Savjetodavnog odbora za kožu i certificirani dermatolog, dr. Shasa Hu, govori o nekim osnovama hidrokinona—uključujući kako uključiti hidrokinon u svoju skincare rutinu, moguće nuspojave i moguće alternative. 

Što je hidrokinon i za što se koristi?

Hidrokinon je među najčešće korištenim topikalnim agensima koji se koriste za korekciju hiperpigmentacijskih mrlja, PIH-a, melazme ili u nekim slučajevima za kozmetičko izbjeljivanje kože. Na određenim azijskim i afričkim tržištima hidrokinon se koristi za opće posvjetljivanje kože, gdje se svijetla koža općenito smatra poželjnijom. Za osobe koje pate od umjerene do teške melazme—gdje doživljavaju stalno tamnjenje čela, obraza ili područja gornje usne, pokazalo se da hidrokinon nudi učinkovite prednosti posvjetljivanja, značajno poboljšavajući kvalitetu života i samopouzdanje pacijenata.

Kako hidrokinon djeluje?

Sposobnost posvjetljivanja hidrokinona prvi put je otkriveno 1936. godine, kada je njemački liječnik primijetio da crnodlake mačke postaju svjetlije nakon što su ga konzumirale. U 1950-ima, hidrokinon je uključen kao redovan sastojka u kreme za sunčanje u SAD-u, a korisnici su prijavili posvjetljivanje kože kao nuspojavu. U osnovi, hidrokinon djeluje tako da inhibira proizvodnju melanocita, stanica koje proizvode melanin—tj. prirodni pigment odgovoran za boju kože i kose. To čini potiskivanjem tirozinaze, enzima koji je potreban za proizvodnju melanina.

Koja stanja kože možemo tretirati hidrokinonom?

Hidrokinon se često koristi za liječenje niza poremećaja promjene boje kože. Može se koristiti za liječenje svakodnevnih problema s kožom poput hiperpigmentacija, staračkih pjega, tamnih mrlja od izlaganja suncu, ožiljaka od akni ili ožiljaka uzrokovanih ekcemom ili psorijazom. Često, a posebno u koncentracijama iznad 2%, koristi se za liječenje ozbiljnijih stanja poput melazme—kroničnog kožnog poremećaja koji uključuje pretjeranu proizvodnju melanina kao odgovor na izlaganje UV zračenju, toplinu ili čak hormone iz trudnoće (imajte na umu da se hidrokinon ne preporučuje trudnicama ili dojiljama). Osobama s više sunčanih pjega (također poznatih kao jetrene pjege ili lentigines), često se propisuje 4 do 6% hidrokinona kako bi se ujednačio ton kože. Svakodnevna zaštita od sunca u obliku kreme za sunčanje širokog spektra neophodna je za sve koji koriste lokalni hidrokinon.

Nuspojave i mjere opreza

Iritacija kože jedna je od najčešće prijavljenih nuspojava lokalne primjene hidrokinona. Zabilježeno je da do 70% ljudi koji koriste hidrokinon mogu osjetiti crvenilo, ljuštenje ili suhu kožu. Kao i sa svakim novim proizvodom za njegu kože, uvijek je dobra ideja provesti test na maloj površini kože prije upotrebe na većoj površini. To možete učiniti na relativno neprimjetnom mjestu – iza uha ili vrata – nanošenjem male količine navečer tjedan dana i čekanjem da vidite hoćete li imati značajniju reakciju. Nakon što pravilno testirate proizvod na bazi hidrokinona, najbolje ga je nanositi štedljivo i samo na područja hiperpigmentacije. Osim ako vam dermatolog ne kaže drugačije, obično se preporučuje da nakon toga nanesete nježnu hidratantnu kremu i kremu za lice sa SPF zaštitom.

Sastojci koji su alternativa hidrokinonu 

Povećano ispitivanje potencijalnih nuspojava hidrokinona, kao i njegova zabrana u Japanu i Australiji, pomogli su potaknuti interes kozmetičke industrije za pronalaženjem sigurnijih alternativa. 

Neki alternativni sastojci za hidrokinon su:

• Aleosin
• Arbutin
• Azelainska kiselina
• Askorbinska kiselina (vitamin C)
• Kojična kiselina
• sladić
• Mequinol
• Niacinamid
• N-acetil glukozamin
• Fitinska kiselina
• Soja
• Retinoidi
• Traneksemična kiselina

Mnogi od njih, poput azelaične kiseline i niacinamida, djeluju slično kao hidrokinon, inhibiraju tirozinazu ili pomažu u suzbijanju proizvodnje melanina.

Serum za hiperpigmentacije 

Dr.BRANDT Dark Spots No More serum za hiperpigmentacije ciljano uklanja i smanjuje postojeće hiperpigmentacijske mrlje ( kao i mrlje od akni, sunca, staračke pjege, melazme…) uz pomoć tri koncentrirane kiseline!

Ovaj proizvod ciljano utječe na hiperpigmentaciju tako da uklanja postojeće hiperpigmentacijske mrlje, smanjuje njihovu vidljivost te sprječava nastanak novih. Specifičnost Dark Spots No More seruma je u tome što ne posvjetljuje zdravu kožu već djeluje ciljano na hiperpigmentacije. Uz kombinaciju najučinkovitijih kiselina – azelainske kiseline, traneksaminske kiseline i fitinske kiseline u kombinaciji s nijacinamidom, klinička formula je različita od bilo koje druge na tržištu te učinkovito djeluje na navedenu problematiku kože, bez obzira na tip i ton kože. 

Ovaj serum možete potražiti na www.delmerion.hr webshopu, u Mullerima i bolje opskrbljenim ljekarnama diljem Hrvatske.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo