Smršavite i bit ćete plodniji! - Ordinacija.hr

Novosti

Smršavite i bit ćete plodniji!

Punije žene koje smršave, makar i mrvicu, imaju veće šanse zatrudnjeti!

Potvrdilo je to nedavno istraživanje koje je kroz tri mjeseca pratilo 40 pretilih žena koje nisu ovulirale. Pritom je gubitak od 5 posto tjelesne težine popravio protok krvi u maternicu za 19 posto.

Bolja cirkulacija potiče otpuštanje jajašca iz jajnika, te može pomoći da dođe do začeća. Ipak, potreba su dodatna istraživanja da bi se potvrdilo kako točno ovo otkriće utječe na ishod trudnoće.

Žene u studiji, od kojih je većina imala policistični ovarijski sindrom (PCOS), u prosjeku su bile stare 29 godina i imale su index tjelesne mase 40. One su 12 tjedana uzimale lijekove za mršavljenje (orlistat ili metformin), te su izgubile 5 posto svoje težine. Ranija istraživanja već su povezala mršavljenje u manjoj mjeri sa 30 do 40 posto većom šansom da se ovulacija vrati. No, ovo istraživanje uključuje i faktor protoka krvi.

dijeta zena vagaStručnjaci su zaključili da povećan protok krvi djeluje kao ‘okidač’ koji potiče jajnike.

Razina muškog testosterona – čija je visoka koncentracija pronađena u pacijentica koje boluju PCOS-a – također je opala kako se popravio protok krvi. Otkriće pokreće i pitanje da li lijekovi koji reguliraju protok krvi, također mogu pomoći i pri neplodnosti i začeću.
PCOS je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti, a žene koje imaju ovaj sindrom sklone su debljanju. Također, zbog bolesti teže mršave nego druge žene.

Stručnjaci se slažu kako je umjerena dijeta najbolja. Ne treba mučiti tijelo strogim i brzinskim metodama mršavljenja. Neplodnost je samo jedan od problema s kojim se pretile žene susreću. Čak i kada zatrudne, veće su šanse da će imati težu trudnoću, a manje da će ju uspješno privesti kraju. Stoga je približavanje idealnoj tjelesnoj težini dobro za sve aspekte trudnoće.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo