Prisutnost umjerene količine soje u prehrani kod ispitanica povezana je s 21 do 36 posto manjim rizikom od loma kuka.
Važno je napomenuti kako je istraživanje provedeno u Singapuru, koji
tradicionalno uključuje soju i njene prerađevine u svakodnevnu prehranu. U ovom
slučaju, umjerena konzumacija soje znači najmanje 2,7 grama proteina soje,
5,8 miligrama izoflavonoida na 1000 kalorije ili 49,4 grama tofua.
Studija je pratila 63,000 žena
između 45. i 74. godine života. Stručnjaci vjeruju kako izoflavonoidi iz soje
štite kosti, te tako imaju ključnu ulogu u zdravlju tijela kod žena koje su
prošle menopauzu.
Inenađujuće, zbog osteporotičnog prijeloma kuka umire više žena nego od raka
dojke. Bolesti koštano-mišićnog sustava primoraju više od 600.000 Hrvata godišnje na
traženje liječničke pomoći.
K. Horvat