Novosti

SPAR Hrvatska smanjuje količinu šećera u proizvodima vlastitih robnih marki

Shutterstock

U okviru ove inicijative SPAR Hrvatska neće koristiti umjetne zamjenske šećere u proizvodima vlastite robne marke, već će smanjiti količinu šećera u recepturama bez da je time došlo do promjene okusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svojim je smjernicama za dnevni unos šećera kod djece i odraslih objavila preporuke u kojima ističe kako bi dnevni unos slobodnih šećera trebao biti manji od deset posto od ukupnog unosa energije. Također, SZO ističe i kako bi dnevna količina šećera u danu trebala iznositi najviše 25 grama ili šest čajnih žličica po osobi.

Tako je SPAR Hrvatska odlučio smanjiti udio šećera u proizvodima vlastitih robnih marki. Na taj je način tijekom 2017. godine smanjio korištenje šećera za 2,3 tone, a 2018. je godine ukupna količina šećera smanjena za čak osam tona. Prošle je godine SPAR pak promijenio recepture i smanjio količinu šećera za novih 36 artikala.

Veliki problem predstavljaju i skriveni šećeri koji se nalaze u velikom broju prehrambenih proizvoda kao što su kečap i senf, a upravo su to proizvodi u kojima će SPAR Hrvatska do kraja 2019. godine također smanjiti količinu šećera.

U kečapu vlastitih robnih marki udio šećera bit će smanjen za otprilike 700 kg, a u recepturi senfa planirano je smanjenje šećera od ukupno 100 kg.

„SPAR Hrvatska ovom inicijativom želi prvenstveno smanjiti udio šećera u proizvodima vlastitih robnih marki te ponuditi svojim kupcima kvalitetnije proizvode. Također, želimo pokrenuti pozitivan trend smanjenja šećera te pozivamo i sve ostale proizvođače da se pridruže našoj inicijativi kako bismo zajedničkim snagama smanjili negativni utjecaj prekomjerne količine šećera u prehrani“, istaknuo je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

U 2019. godini SPAR Hrvatska nastavio je s povećanjem broja proizvoda sa smanjenim udjelom šećera, pa se tako na policama SPAR i INTERSPAR trgovina može pronaći ukupno 65 proizvoda s manje šećera. 

U okviru ove inicijative SPAR Hrvatska neće koristiti umjetne zamjenske šećere u proizvodima vlastite robne marke, već će smanjiti količinu šećera u recepturama bez da je time došlo do promjene okusa. Potrošnja proizvoda s manjim udjelom šećera do kraja ove godine rezultirat će smanjenjem od ukupno 21 tone šećera.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, GettyImages

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo