Novosti

Sporni Zakoni doživjeli promjene

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o pušenju i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Vlada, Kosor - index.hrFoto: Index.hr

“Kozmetičke” izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji pojednostavnjuju proceduru za članove izvanbračnih zajednica. Naime, oni će svoju vezu moći dokazati potpisom kod javnog bilježnika. Osim toga, dijete će s 18 godina imati pravo doznati tko mu je biološki roditelj, ali samo uz suglasnost donora.

Izmjene Zakona nije poduprla potpredsjednica Vlade iz HSLS-a Đurđa Adlešič, zbog odredbi koje se odnose na zamrzavanje zametaka. Naime, i dalje ostaje zabrana zamrzavanja zametaka te ograničenje zamrzavanja na najviše 3 jajne stanice.

Pušenje se vraća u kafiće

Vlasnici čija površina lokala iznosi do 50 četvornih metara moći će izabrati hoće li se u njima pušiti ili ne. Lokali veći od 50 četvornih metara bit će podijeljeni na dvije zone – pušačku i pušačku. Pušenje i dalje ostaje zabranjeno u restoranima i svim javnim ustanovama.

“Prostor za pušenje u kafiću ne smije biti manji od deset kvadratnih metara i ne smije zauzimati više od dvadeset posto površine prostora. Nama je i dalje primarna zaštita ljudskog zdravlja”, objasnio je ministar zdravstva Darko Milinović na sjednici Vlade.

Vlada je danas dodatno postrožila reklamiranje duhanskih proizvoda. Tako se zabranjuje reklamiranje duhanskih proizvoda i na mjestima gdje se oni mogu kupiti.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo