Novosti

Sportaši i građani tjelovježbom otvorili Europski tjedan borbe protiv raka

Uspješni hrvatski sportaši i brojni građani javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka otvorili su Europski tjedan borbe protiv raka koji se od 25. do 31. svibnja održava diljem europskih država

Rukometaši RK Zagreb Domagoj Pavlović i Tin Kontrec, vaterpolo legenda Dubravko Šimenc, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dinka Nakić zajedno s građanima istrčali su simboličnih 12 minuta koje označavaju 12 ključnih načina prevencije ove opake bolesti, a koje naglašava Europski kodeks protiv raka. Zajedničkom tjelovježbom i druženjem na svježem zraku pod vodstvom kineziologa i cijenjenog fitness trenera Marija Valentića, Hrvatska je poslala poruku o važnoj ulozi tjelesne aktivnosti u sprečavanju bolesti koja svakodnevno uzima brojne ljudske živote.

Uvijek mi je zadovoljstvo odazvati se ovakvim događajima koji promoviraju zdravlje i aktivnost te prevenciju raznih bolesti pa tako i raka. Vjerujem da će ova javnozdravstvena akcija podići svijest o važnosti prevencije raka i donijeti pozitivan rezultat smanjivanjem broja oboljelih od ove bolesti. – izjavio je kineziolog Mario Valentić.

Hrvatska je prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer čiji je cilj kroz 2017. godinu u svim državama Europe naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka.

Kroz 12 minuta kretanja simbolično smo usmjerili pažnju na 12 točki Kodeksa, a i na individualnu razinu fizičke aktivnosti. Mnogima od prisutnih upravo je tih 12 minuta dovoljno za izmjeriti razinu fizičke spremnosti- to je bit Kodeksa: pogledati svoj život iz druge perspektive kako bismo ga što dulje i zdravije živjeliizjavila je ambasadorica Hrvatske lige protiv raka u Europskoj ligi protiv raka Helena Vučković.

Europski kodeks protiv raka naglašava:

 1. Nemojte pušiti.

 2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.

 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

 4. Budite tjelesno aktivni.

 5. Hranite se zdravo.

 6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.

 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.

 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.

 9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.

 10. Dojite svoje dijete.

 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).

 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

Zahvaljujem svim sudionicima koji su se odazvali na ovu javnozdravstvenu akciju. Ovime je poslana važna poruka o važnosti prevencije raka i ukoliko će se barem dio ljudi pridržavati 12 stavki Europskog kodeksa protiv raka, znači da smo uspjeli. – zaključio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga. 

Foto: Promo 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo