Novosti

Stipe Božić i Vedran Mlikota sudjelovali u 3. Hrvatskom Globathonu – planinarenju za borbu protiv ginekološkog raka

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog društva Crvenoga križa održan je 3. hrvatski Globathone – svjetski pokret u borbi protiv ginekološkog raka.

Ovogodišnjem Globathonu pridružio se i poznati alpinist Stipe Božić koji je zajedno s brojnim liječnicima, planinarima te svojim kolegom glumcem Vedranom Mlikotom, s kojim je prije nekoliko godina sudjelovao u ekspediciji na Himalaju, podržao ovu hvalevrijednu akciju. Globathone se održava 8. godinu za redom u 80 zemalja i u više od 130 gradova diljem svijeta, a sve s ciljem kako bi se ukazalo na porast oboljelih žena od ginekološkog raka. Ova akcija, kao i mnoge druge javnozdravstvena akcija u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, ima jedinstvenu poruku – redovita kontrola, aktivan način života i edukacija najvažniji su elementi u suzbijanju budućih oboljenja.

Prof.dr.sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka istaknuo je zadovoljstvo održanom akcijom.

„Uistinu sam sretan što se stotinjak planinara, unatoč nepovoljnom vremenu, uključilo u ovu javnozdravstvenu akciju. Tjelesna aktivnost vrlo je važna u održavanju zdravlja i prevenciji mnogih bolesti. Nažalost, ljudi često nisu tog svjesni pa je potrebno organizirati čime više ovakvih akcija te informirati naše sugrađanke o važnosti redovitih ginekoloških pregleda.“

U Hrvatskoj od ginekološkog raka svake godine oboli 1600, a umre 600 žena. Na svjetskoj razini brojke pokazuju kako od 5,1 milijuna žena koje obole od raka čak 19 % njih umire od ginekološkog raka.

„Na kraju pohoda po starom dobrom običaju mjerili smo tlak, šećer u krvi i zasićenost kisika u krvi i kod svih sudionika bile su uredne vrijednosti“, sa zadovoljstvom je naglasio dr. Berislav Banek, predsjednik Planinarskog kluba HLZ.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo