Novosti

Što biste učinili da vam netko ukrade poslovnu ideju?

Neki ispitanici kolege kradljivce bi natjerali da se “sami prijave šefu”, a drugi bi “vratili ideju u svoje vlasništvo”.

Neki kradu uredski materijal, drugi tuđu hranu iz hladnjaka, treći poslovne ideje svojih kolega. Posljednja vrsta kradljivaca uvjerljivo je najgora! Što bi Hrvati učinili da im kolega ukrade poslovnu ideju istražio je MojPosao u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

Više od polovice ispitanika (57 posto) porazgovarali bi s kolegom koji im je ukrao ideju. Ispitanici kažu kako bi neugodnu situaciju pokušali riješiti na razuman način, a ako to ne bi urodilo plodom u razgovor bi uključili i šefa.

“Jasno bih dala do znanja da to ne odobravam te kako ću idući put poduzeti mjere prijave”, kaže jedna ispitanica, dok jedan od ispitanika kaže kako mu se to već jednom dogodilo. “Ali kolegica je bila previše dobra sa šefom tako da prijava šefu nije imala smisla”, zaključuje.

Neki ispitanici kolege kradljivce bi natjerali da se “sami prijave šefu”, a drugi bi “vratili ideju u svoje vlasništvo”. “Kolege često kradu ideje u nedostatku vlastitih ideja i radi dodvoravanja”, zaključak je jednog ispitanika.

Čak 18 posto ispitanika ne bi učinilo ništa da im kolega ukrade ideju, ali priznaju da bi im bilo krivo.

“Svaki od ostalih ponuđenih odgovora samo bi o meni stvorio lošu sliku i eventualni sukob s kolegom. Ostaje jedino osmisliti novu ideju i ne odavati je nikome tko bi mogao sebi pripisati zasluge”, kaže jedan ispitanik.

Kolegu “kradljivca ideje” šefu bi prijavilo 16 posto ispitanika. Neki od njih ističu kako bi, povrh prijave šefu, cijeli incident prepričali i ostalim kolegama.

“Sve ideje zapisujem i vidi se kako sam do koje došla – vidjelo bi se tko je začetnik ideje!”, otkriva svoju strategiju jedna ispitanica, dok druga dodaje: “Ne bih tužila kao da sam u osnovnoj školi, već bih prvom prilikom jasno dala do znanja da je ideja bila moja.”

Na vraćanje istom mjerom odlučilo bi se osam posto ispitanika koji bi prvom prilikom ukrali ideju kolegi koji je njih pokrao.

“Milo za drago”, zaključuje jedan od ispitanika iz ove skupine.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo