Novosti

Stres je poguban za pamćenje!

Svatko od nas se barem jednom u životu susreo s kroničnim stresom. Njega je, u današnjem užurbanom i zahtjevnom svijetu gotovo nemoguće izbjeći.

Iako samo svjesni da on može ozbiljno naštetiti našim emocijama i našoj sposobnosti jasnog razmišljanja i racionalnog donošenja odluka, rezultati najnovijeg istraživanja su otkrili neuronske mehanizme koji izravno povezuje opetovani stres i oslabljeno pamćenje.

lStudija objavljena u časopisu Neuron progovara i o razlozima zbog kojih naša reakcija na stres može djelovati kao okidač za mnoge duševne bolesti. Naime, poznato je da hormoni stresa utječu na prefrontalni korteks. Riječ je o području mozga odgovornom za kontrolu pamćenja i donošenja odluka.

“Prijašnja su istraživanja pokazala da kronični stres ima negativan utjecaj na mentalnu fleksibilnost i pažnju. Sretni smo što je naša studija napokon progovorila o psihološkim posljedicama dugotrajnog stresa na prefrontalni korteks, pogotovo tijekom adolescentskog perioda života kada je mozak osjetljiviji na stresore”, pojasnio je autor istraživanja dr. Zhen Yan sa Sveučilišta Buffalo.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo