Novosti

Sunče štiti od astme u djetinjstvu

Vitamin D, kojeg 90 posto sintetiziramo izlaganjem suncu, može biti od velike važnost kada je u pitanju zaštita mališana od astme.

Španjolski su istraživači zaključili kako su djeca koje žive u hladnijim i vlažnijim gradovima izložena povećanom riziku od respiratornih problema.

“Produljeno izlaganje suncu može uzrokovati rak, no jednako je opasno izbjegavati ga. Mora postojati ravnoteža između razloga za i protiv”, savjetovao je Alberto Arnedo-Pena, epidemiolog na čelu studije.

Prethodna su istraživanja također pokazala kako osobe koje boluju od astme obično imaju nižu razinu sunčevog vitamina, a sada su istraživači Centra za javno zdravstvo u Castellónu zaključili kako je astma češće kod mališana koji žive u vlažnijim mjestima s manje sunca.

Do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali podatke preko 45.000 djece i tinejdžera iz devet španjolskih gradova.

Osobama koje žive u sjevernijim krajevima, gdje je manje sunčanih sati nego na Mediteranu, stručnjaci savjetuju da provode 20 do 30 minuta na suncu svaki dan (no ne za vrijeme “špice”, tj. od podneva do 16 sati). Također bi trebali uzimati dodatke prehrani s vitaminom D kako bi se osigurali od raznih rizika koje manjak sunčevog vitamina donosi sa sobom.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Biometeorology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo