Novosti

Sva djeca trebaju imati pristup kvalitetnim uslugama bez obzira na to tko su i gdje žive

Djeca i obitelji koji žive u siromaštvu često imaju vrlo otežan pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, predškolski odgoj i obrazovanje ili podrška obiteljima.

Kako bi se prekinuo krug socijalne isključenosti, nužno je usluge približiti zajednicama i prilagoditi ih kako bi odgovarale njihovim specifičnim potrebama. UNICEF, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, lokalnom vlašću i zajednicom u Međimurskoj županiji, uz pomoć sredstava Europske unije, uspostavlja Centre za djecu i obitelji kako bi poboljšao dostupnost usluga tamo gdje žive najranjivija djeca i njihove obitelji.

Centri za djecu i obitelji uspostavljaju se u sklopu treće faze pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Orehovica i Pribislavec. Svoja vrata će otvoriti tijekom veljače i ožujka kako bi pružili usluge djeci, adolescentima i njihovim obiteljima, poput integriranih usluga rane intervencije u djetinjstvu, psihosocijalne podrške, raznih radionica namijenjenih roditeljima i djeci te neformalnih prilika za učenje kroz igru.

„Kad smo prije dvije godine započeli s provedbom ovog programa, bili smo uvjereni da ćemo ostvariti rezultate, ali nismo očekivali toliko pozitivnih promjena. Sad imamo pet Centara za djecu i obitelji, četiri Centra igre s knjižnicom igračaka, mnogo partnera koji su uključeni u radionice za roditelje, edukacije stručnjaka i pružanje brojnih usluga u zajednici. Centri za djecu i obitelji primjer su suradnje nacionalne, regionalne i lokalne vlasti koja je neophodna kako bi se osigurale jednake mogućnosti i svakom djetetu omogućio dobar početak u životu. Sva djeca trebaju imati pristup kvalitetnim uslugama bez obzira na to tko su i gdje žive“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je kroz EU Jamstvo za svako dijete osigurao troškove izgradnje i opremanja Centara za djecu i obitelji te vanjska igrala, dok općine osiguravaju zemljište, potrebnu komunalnu infrastrukturu i vanjsko uređenje. Centri se već koriste za pružanje usluga djeci i obiteljima, a nakon završetka provedbe pilot-programa bit će predani općinama te će se koristiti kao mjesta za daljnje širenje mreže socijalnih usluga.

Naime, temeljem zajedničke inicijative Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s Međimurskom županijom i partnerskim općinama u tijeku je osnivanje novog pružatelja socijalnih usluga – Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici, a čije usluge će se pružati i u uspostavljenim Centrima za djecu i obitelji.

Aktivnosti u sklopu treće faze pilot-programa UNICEF provodi kako bi omogućio pristup sveobuhvatnim uslugama zaštite djece i obitelji, uključujući osnažio roditelje i osobe koje brinu o djeci i pomogao im da razviju potrebne vještine, povećao broj djece uključene u rani i predškolski odgoj i obrazovanje, omogućio bolji pristup uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama i njihove obitelji.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo