Novosti

Svaka druga osoba u Hrvatskoj umire od bolesti srca

U novom broju otkrivamo što je istina u brojnim mitovima koji kruže vezano za srčane bolesti. Što se smije, a što se ne i kako si ne ugroziti zdravlje, otkriva kardiolog Krešimir Štambuk.

Od kardiovaskularnih bolesti na svijetu godišnje umire više od 17 milijuna ljudi, što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan. I u Hrvatskoj podaci su zabrinjavajući, prema njima od ovih je bolesti u protekloj godini umrlo 24.988 osoba, što znači da je svaka druga osoba u Hrvatskoj umrla od kardiovaskularnih bolesti. Jednako tako, kardiovaskularne bolesti na drugom su mjestu svih dijagnoza liječnika obiteljske medicine, a oboljevaju sve dobne i populacijske skupine, uključujući žene i djecu. Naša zemlja jedna je od 194 zemalja koje su se obvezale smanjiti prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 25 posto do 2025. godine.

U novom broju magazina Moje zdravlje, u prodaji za samo 9,90 kuna, donosimo veliku priču kako prevenirati bolesti srca, kako krvni tlak držati pod kontrolom, razbijamo najčešće mitove o srčanim bolestima i savjetujemo kako si odmah pomoći i spriječiti razvoj bolesti.

Naslovnicu Mojeg zdravlja krasi lijepa i mlada glumica Doris Pinčić Rogoznica koja se odlično snalazi ne samo na televizijskim ekranima već i najdražoj ulozi – onoj mame malenog Donata.

Pročitajte kako se nositi s pogoršanjem vida nakon četrdesete godine, ali i zašto je važna prevencija nekih oblika raka za koje postoje preventivni programi probira. Doktor Danko Mikulić, član transplantacijskog tima KB Merkur otkriva kako mu izgleda svakodnevica na poslu i kod kuće. Otkrijte kako se danas možemo i trebamo boriti s debljinom – jednim od najvećih izazova i problema modernog društva te kako liječiti neplodnost u muškaraca.

U šumi raznih obaveza, od kuće do posla, teško je sve stići i odraditi s osmijehom na licu. Zato donosimo savjete stručnjaka kako posložiti obaveze, kojima dati prioritet i kako si pomoći te ostaviti vrijeme i za sebe. Jesen je bogata namirnicama koje su savršene za zdravlje našeg organizma zato uživajte u njima i pročitajte savjete nutricionstice Darije Vranešić Bender. Naučite sve o zelenoj glini, savršenoj za čišćenje organizma izvana i iznutra, ali i zašto treba biti pažljiv s konzumacijom zelene gline.

Očvrsnite kožu kako vas ove zime ne bi iznevjerila, izgledala suho i tmurno, a donosimo i 10 savjeta za njegu kojom dugoročno svoju kožu činite mladolikom i lijepom. Za potpuno opuštanje tu su jesenski noviteti iz wellnessa.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u magazinu Moje zdravlje.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo