Novosti

Svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati čak 6 vrsta raka

U našoj je zemlji dostupno besplatno cjepivo protiv raka za djevojčice i dječake u 8. razredima, odnosno cjepivo protiv HPV-a koji dokazano uzrokuje nekoliko vrsta raka u oba spola.

U Hrvatskoj je već više od desetljeća dostupna učinkovita prevencija bolesti koje nastaju kao posljedica HPV infekcije. Unatoč tome, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući, a jedan od ključnih razloga je i nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu protiv raka, jedinom takvom cjepivu u svijetu.

Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Danas ovdje govorimo o prevenciji nekoliko vrsta raka koji se mogu pojaviti u odrasloj dobi i koji se više ne moraju dogoditi nikome, istaknula je akademkinja Mirna Šitum kroz predstavljanje rezultata istraživanja koje su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti proveli u suradnji s agencijom Ipsos.

Članovi istraživačkog tima koji su, uz akademkinju Šitum, sudjelovali u pripremi pitanja kako bi se utvrdila razina informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije, su i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Mirela Šentija Knežević i voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Petričević Vidović.

Informiranost je ključna

Rezultati na samom kraju istraživanja pokazali su koliko je informiranost ključna pri donošenju odluke o cijepljenju. Roditelji u našem istraživanju mijenjaju mišljenje o cijepljenju svoje djece upravo nakon saznanja da HPV infekcije mogu uzrokovati nastanak nekoliko vrsta raka i kod muškaraca i kod žena. Dakle, moramo nastaviti sa sustavnom edukacijom kako bismo roditeljima omogućili donošenje informiranih odluka o zdravlju svojih dječaka i djevojčica, za sigurniju budućnost, dodala je akademkinja.

Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcija i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. Cijepljenje je u 2019. godini besplatno svim djevojkama i mladićima u osmom razredu osnovne škole te u srednjoj školi, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja.

Provedeno istraživanje je pokazalo da su djeca protiv HPV-a najčešće cijepljena u obiteljima koje imaju samo žensku djecu, što potvrđuju i podaci procijepljenosti koje je predstavila voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer.

Više cijepljenih djevojčica

„Ukupni postotak procijepljenosti i dalje je nizak te u velikoj mjeri zaostaje za razvijenim zemljama. U prošloj smo školskoj godini protiv HPV-a cijepili nešto manje od 12 tisuća djece, pri čemu je bitno veći postotak cijepljenih djevojčica“, dodala je.

Riječ je o podacima koji se mogu povezati i s činjenicom da svaki šesti roditelj smatra da cjepivo protiv HPV-a trebaju primiti samo djevojčice, odnosno da je cjepivo nepotrebno za dječake.

U Zagrebu je situacija povoljnija što se tiče opće informiranosti, isto se može povezati s brojnim preventivnim akcijama i programima prevencije koje kontinuirano provodimo. Želimo dati sve od sebe kako bismo dodatno pridonijeli edukaciji građana, prvenstveno roditelja, zbog čega je nužno nastaviti ponavljati kako u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv raka i da ga moramo iskoristiti za zdraviju budućnost svoje djece, kazala je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević.

„Rezultati istraživanja kvalitetna su smjernica i bitan pokazatelj nužnosti za dodatnom edukacijom roditelja o dostupnim mogućnostima prevencije. Grad Zagreb se ističe po stopi procijepljenosti protiv HPV-a, no prostora za napredak i dalje ima, zbog čega nas ovi rezultati potiču da nastavimo s dosadašnjim kvalitetnim radom upravo kako bismo povećali broj cijepljene djece protiv nekoliko vrsta raka“, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč te dodao kako Grad Zagreb već 11 godina sudjeluje u organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima zaštite spolnog zdravlja svoje djece.

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Petričević Vidović kazala je kako su roditeljski sastanci učinkovita platforma na kojoj roditelji upravo od stručnjaka mogu dobiti potrebne informacije o samom cjepivu.

„Vidjeli smo u istraživanju da je trećina roditelja koji su cijepili djecu protiv HPV-a, prisustvovala roditeljskom sastanku na tu temu. Dakle, najmanje što roditelji mogu napraviti je – doći na predavanje, poslušati stručnjake i njima postavljati pitanja. To je jedini ispravan način za donošenje bilo kakve odluke, posebice one vezane uz zdravlje. Roditeljima smo uvijek na raspolaganju, spremni odgovoriti na sva njihova pitanja“, dodala je Petričević Vidović.

Uz roditeljske sastanke, važnu ulogu u podizanju svijesti o mogućnosti prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om imaju i javnozdravstvene kampanje, kojima je cilj privući pozornost javnosti te upozoriti na opasne posljedice HPV infekcije. Jednu je od takvih kampanja nedavno pokrenula i Hrvatska liga protiv raka.

Kroz kampanju „Bolje spriječiti nego liječiti“ želimo potaknuti roditelje na informiranje o posljedicama HPV infekcije, kao i dostupnoj prevenciji za dječake i djevojčice u našim školama. U Hrvatskoj ne nedostaje informacija na temu HPV-a, one su i više no dostupne, no razina informiranosti ipak upućuje na to da roditelji i dalje zatvaraju oči pred pitanjima spolnog zdravlja i spolnih bolesti. Ovim putem pozivam roditelje da potraže dodatne informacije i saslušaju stručnjake prije no donesu konačnu odluku, istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo