Sve što trebate znati o trudnoći, ako ste žena s upalnim reumatskim bolestima - Ordinacija.hr

Novosti

Sve što trebate znati o trudnoći, ako ste žena s upalnim reumatskim bolestima

Shutterstock

Pridružite se besplatnoj radionici o planiranju trudnoće kod žena koje boluju od upalnih reumatskih bolesti 8. ožujka u Hotelu Dubrovnik.

U organizaciji udruge Remijsija u petak 8. ožujka u 17.30 sati u Hotelu Dubrovnik održat će se radionica o trudnoći i planiranju trudnoće te o brojnim drugim temama koje zanimaju žene koje boluju od upalnih reumatskih bolesti.

Više od 80 000 žena u Hrvatskoj boluje od različitih oblika upalnih reumatskih bolesti (spondiloartritisima, sustavnim eritemskim lupusom, sustavnom sklerozom, antifosfolipidnim sindromom, Sjogrenosim sindromom, vaskulitisima itd.), a dio tih žena u reproduktivnoj je dobi te razmišlja o potencijalnoj trudnoći. Prema svjetskim istraživanjima 30 do 50 % trudnoća je planirano, a u bolesnica s upalnim reumatskim bolestima trudnoća bi morala biti planirana znatno češće.

O važnosti planiranja trudnoće i načinima liječenja u vrijeme trudnoće govorit će:

  • prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, dr. med., Zavod za kliničku imunologiju, alergologiju i reumatologiju, KB Dubrava, Zagreb
  • doc. dr. sc. Frane Grubišić, dr. med., Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb
  • asist. dr. sc. Tanja Premru-Sršen, dr. med., Klinički odjel za perinatologiju, UKC Ljubljana
  • prof. dr. sc. Matija Tomšič, dr. med., Klinički odjel za reumatologiju, Bolnica dr. Petra Držaja, Ljubljana
  • Pacijentice koje će govoriti o vlastitom iskustvu

Radionica traje do 20 sati nakon čega sve uzvanike očekuje iznenađenje i večera u Hotelu Dubrovnik. Svi zainteresirani mogu se prijeviti na info@remisija.hr do četvrtka 28. veljače.

Radionica će biti organizirana i uz potporu Društva psorijatičara Hrvatska, Hrvatske lige protiv reumatizma, Društva psorijatičara Slovenije i Društva reumatičara Slovenije te ja namijenjena za sve zainteresirane hrvatske i slovenske pacijente.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo