Novosti

Švicarci na Braču žele izgraditi centar za liječenje tumora ionskom terapijom!

Projekt izgradnje medicinsko-turističkog kompleksa “Medis Brachia” na Braču investicija je vrijedna 275 milijuna eura. Ako se u kompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica, vrijednost investicije bit će povećana za još 200 milijuna eura.

Projekt izgradnje medicinsko-turističkog kompleksa “Medis Brachia“ u Općini Nerežišća na otoku Braču u fazi je izrade idejnih projekata te izračuna obuhvata krupnih infrastrukturnih zahvata koji se ne mogu realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnim poduzećima. Medis Investments iz Splita, tvrtka
pod upravljanjem Verica Trusta AG, švicarske investicijske kompanije želi povećati investiciju u projekt te u “Medis Brachia“ medicinsko-turistički kompleks ukomponirati i centar za liječenje tumora ionskom terapijom poput onoga u austrijskom Bečkom Novom Mjestu.

Izgradnjom “Medis Brachia“ centra te klinike za liječenje tumora, benefiti za Republiku Hrvatsku, regiju i lokalnu zajednicu bili bi višestruki.

Revolucionarna
metoda liječenja – ionska terapija pokazala se vrlo efikasnom u liječenju
pacijenata s izrazito teškim oblicima tumorskih oboljenja.

“Povećala bi se sigurnost investicije, značajno bi se povećali porezni prihodi lokalne samouprave i državnog proračuna, otvorio bi se veliki broj novih radnih mjesta, ali i prostor za znanstveno-istraživački rad u ovom području. Sve navedeno rezultiralo bi ravnomjernim regionalnim razvojem, a Hrvatska bi se u turizmu pozicionirala kao cjelogodišnja turistička destinacija i ušla u elitni klub zemalja koje imaju ovakve centre za liječenje tumora ionskom terapijom – Japan, Njemačka, Italija i Austrija“, izjavio je načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević.

Projekt “Medis Brachia“ investicija je vrijedna 275 milijuna eura, a medicinsko-turistički kompleks na Braču bio bi izgrađen po uzoru na švicarsko poznato lječilište “Bad Ragaz“. Ako se u kompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica vrijednost investicije bit će povećana za još 200 milijuna eura.

“Područje za izgradnju ovog medicinsko-turističkog kompleksa u općini Nerežišča je idealna lokacija radi klimatskih uvjeta, ekološki očuvane prirode i dobre prometne povezanosti otoka i same lokacije. Investitor je već riješio imovinsko-pravne odnose i osigurao sredstva za prostorno plansku dokumentaciju do razine urbanističkog plana uređenja. Izmjene i dopune Županijskog plana su pri kraju, zatim započinjemo s izradom prostorno-planske dokumentacije Općine Nerežišća. Razvoj projekta ove vrste i veličine podrazumijeva nadležnost više ministarstava, za što je potrebna kvalitetna koordinacija. Pozdravljamo spremnost za pomoć koju smo već dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, te je očekujemo i u nastavku razvoja projekta “, nastavlja Kuščević.

Medicinsko-turistički kompleks “Medis Brachia“ će u tri odvojena područja sadržavati medicinske centre s odabranim spektrom medicinskih usluga. Kompleks će sadržavati i hotelske kapacitete te druge turističke sadržaje. Osim na korist lokalnom stanovništvu, usluge medicinskog-turističkog kompleksa koristiti će i velik broj klijenata iz inozemstva.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo