Svinjska gripa: zaštitu pruža samo jedna doza cjepiva

Cjepivo

Kad je riječ o svinjskoj gripi, dobra vijest stiže iz Australije. Naime, tamošnji je proizvođač cjepiva objavio rezultate istraživanja prema kojima bi između 75 i 96 posto cijepljenih protiv H1N1 virusa trebalo biti zaštićeno zahvaljujući samo jednoj dozi.

Dobru su vijest s oduševljenjem dočekali i stručnjaci i pacijenti, budući da se donedavno vjerovalo kako će za zaštitu odraslih osoba od infekcije biti potrebne dvije doze pandemijskoga cjepiva. Australski proizvođač cjepiva tvrdi: samo jedna doza “proizvest” će imunitet deset dana nakon cijepljenja!

Procjenjuje se da će pandemijsko cjepivo protiv virusa H1N1 u Hrvatsku stići za mjesec i pol dana. Prije toga, u našu će zemlju stići sezonsko cjepivo protiv gripe.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je za 2,5 milijuna doza cjepiva osigurao 130 milijuna kuna, ovaj će tjedan izabrati najpovoljnijega ponuđača. Oko 2,7 milijuna kuna stajat će 650.000 doza sezonskoga cjepiva, količina koja se u tri prijašnje godine pokazala dovoljnom za potrebe našega stanovništva", izjavio je direktor dr. Tihomir Strizrep za Večernji list.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!