Novosti

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Alzheimerovu bolest obilježava razorno pogoršanje mentalnih funkcija. Prvenstveno pogađa osobe starije od 65 godina.

Bolest uzrokuje progresivnu degeneraciju tkiva u mozgu. Kako bolest napreduje, pogoršavaju se i intelektualne funkcije poput pamćenja, shvaćanja i govora. Pažnja oboljelih obično luta, a jednostavne kalkulacije postaju nemoguće. Pacijenti se žale da im obične svakodnevne aktivnosti postaju sve teže, dok se izgubljenost i frustracija pogoršavaju noću.

Kod oboljelih dolazi do dramatičnih promjena raspoloženja – provala bijesa, napadaja prestrašenosti, razdoblja duboke neosjetljivosti i bezvoljnosti. Čest je slučaj da osobe sve više gube orijentaciju, mogu odlutati i izgubiti se. Razvojem bolesti se postupno razvijaju i tjelesni problemi, poput čudnog hoda ili gubitka koordinacije. Bolest je bez iznimke smrtonosna.

Starica, Alzheimerova bolestIako se bolest javlja usporedo s procesom starenja, bolest nije prirodna posljedica stare­nja. Istraživači još nisu sigurni zašto ili kako dolazi
do ove degene­racije tkiva. Novija istraživanja koja najviše obećavaju ukazuju
na jednu bjelančevinu koja se prirodno javlja u krvi, a zove se ApoE (kratica
za apolipoprotein E). Ona je potrebna za prijenos masnih tvari u organizmu.

Liječenje

Alzheimerova bolest je neizlječiva: ništa je ne
može zaustaviti niti vratiti bolesnika u stanje prije početka bolesti. Čini
se da neki lijekovi donekle usporava­ju njezino opće napredovanje u ranim
stadijima. Neki drugi mogu pomoći kod promjena raspoloženja i drugih
određenih problema u ponašanju koji se javljaju kod ove bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 80.000 oboljelih.

Ovogodišnji se Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava pod motom „Jesenja ruža za jesen života“. Ako želite saznati voše informacija o ovoj bolesti, predlažemo da danas posjetite Trg Petra Preradovića. Tamo će članovi Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, uz podjelu edukativnog i promotivnog materijala, organizirati prodaju
ruža u humanitarne svrhe.

Organizatori obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti su Gradski ured za zdravstvo i branitelje te Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo