Novosti

Svjetski dan astme: U Hrvatskoj bolesti dišnog sustava peti su uzrok smrtnosti

U Hrvatskoj su bolesti dišnog sustava na petom mjestu uzroka smrtnosti, a od svih posjeta ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čak 21 % otpada na teškoće s dišnim sustavom.

Svjetski dan astme je godišnja manifestacija u organizaciji Globalne inicijative za astmu.

kPrema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije čak 300 milijuna ljudi pati od astme i to je najčešća kronična bolest kod djece. Prepoznaje se po napadajima suhog kašlja, osjećaju nedostatka zraka, pritiska u prsnom košu…

Osnovni uzrok astme nije potpuno razjašnjen, ali faktori rizika su genetska predispozicija i izloženost česticama i tvarima koje iritiraju dišne putove i izazivaju alergijsku reakciju. U podlozi astme je kronična upalna reakcija sluznice, koja u fazama pogoršanja uzrokuje stezanje mišića malih dišnih puteva i pojačano stvaranje sluzi što dovodi do otežanog protoka zraka te uzrokuje gušenje i druge simptome bolesti. Kod alergijske astme napadaje uzrokuju alergeni, a kod nealergijske fizički napor, udisanje hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije, zagađenje zraka (najčešće duhanskim dimom).

Astma pogađa ljude u svim zemljama širom svijeta, bez obzira na razvoj, iako se većina smrtnih slučajeva javlja u zemljama s nižim dohotkom.

Više o astmi pročitajta na www.stampar.hr

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo