Novosti

Svjetski dan osteoporoze u znaku muškaraca

Pravi muškarci crpe svoju snagu iznutra – neka vam zdravlje kostiju bude prioritet.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana osteoporoze glasi “Pravi muškarci crpe svoju snagu iznutra – neka vam zdravlje kostiju bude prioritet!”, a posvećena je osteoporozi u starijih muškaraca. Naime, osteoporoza se smatra “ženskom bolesti”, što je daleko od istine, jer će jedan od pet muškaraca u dobi preko 50 godina iskusiti prijelom kosti uzrokovan upravo osteoporozom. Procjenjuje se kako će u svijetu 2025. godine broj prijeloma kuka kod muškaraca iznositi 1,16 milijuna.

Na osteoporozu u muškaraca starije dobi često se ni ne pomišlja. Bolest se često otkrije slučajno, nakon što minimalna trauma izazove prijelom, a na rendgenskoj slici se prikaže isprana kost. Zbog velike učestalosti i simptoma bolesti koji nisu uočljivi, osteoporoza se naziva i “tiha epidemija”.

U Hrvatskoj od osteoporoze boluje više od 250.000 žena, a više od 400.000 žena ima osteopeniju. Predviđa se da će u svijetu broj prijeloma zbog osteoporoze narasti na osam milijuna u 2025. godini. U Europi se svakih 30 sekundi dogodi jedan osteoporotični prijelom, a dijagnosticira se samo 30 do 50 posto osteoporotičnih prijeloma kralježnice.

Posljedica povećanja broja prijeloma je veliki stupanj invalidnosti i smrtnosti uz znatna materijalna izdavanja društva za kvalitetno liječenje posljedica osteoporoze. Unatoč adekvatnom liječenju prijeloma, u čak 80 posto slučajeva ne prepoznaje se osteoporoza niti se liječi, iako sadašnje učinkovito liječenje osteoporoze smanjuje rizik nastanka nove frakture za 30 do 70 posto.

Najteža posljedica osteoporoze je prijelom vrata bedrene kosti. Živa kost nije nikada u mirovanju i stalno se remodelira, obnavljajući zalihe minerala, čime se stara kost zamjenjuje novom. U tom procesu, osim koštanih stanica, kalcija i fosfata te vezivnoga tkiva, sudjeluju i žlijezde s unutarnjim lučenjem. Kod starijih muškaraca rizični čimbenik za razvoj osteoporoze je manjak testosterone te uzimanje određenih lijekova (npr. terapija raka prostate). Na obnavljanje kosti pozitivno utječu tjelesna aktivnost i normalna razina spolnih hormona.

Rizični čimbenici za razvoj osteoporoze kod muškaraca:

  • dob (nakon 70. godine života dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase
  • nasljeđe (ukoliko je netko u obitelji imao osteoporozu)
  • prethodni prijelom kosti (posebno nakon 50. godine života)
  • dugotrajna upotreba glukokortikoida (duže od tri mjeseca)
  • manjak testosterona (primarni ili sekundarni hipogonadizam)
  • određeni lijekovi (imunosupresivi, visoke doze hormona štitnjače, blokatori protonske pumpe, antipsihotici, antiepiletici, antikonvulzivi, litij, antacidi, metotreksati)
  • određene kronične bolesti (reumatoidni artritis, upalne bolesti crijeva, bolesti malapsorpcije, dijabetes tip 1 i tip 2, limfom, multipli mijelom, tireotoksikoza, hiperkalciurija)

Čimbenici rizika vezani uz životni stil: pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola (više od dvije jedinice na dan), loša prehrana (niske razine kalcija, manje od 600 mg dnevno), manjak vitamina D, nedostatna tjelesna aktivnost ili pak prekomjerno vježbanje koje dovodi do velikih gubitaka tjelesne težine i nizak indeks tjelesne mase (niži od 20. Ako ne znate koji je vaš ITM, hop na Moja težina).

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo