Novosti

Svjetski dan Pompeove bolesti

Foto: Shutterstock

Procjenjuje se da je ukupna incidencija svih oblika Pompeove bolesti u populaciji 1:40 000 i do danas u svijetu sa simptomima te bolesti živi oko 10 tisuća osoba.

Svjetski dan Pompeove bolesti obilježava se svake godine s ciljem kako bi se povećala svijest javnosti o postojanju Pompeove bolesti, kako bi naglasila važnost pravodobne dijagnoze i ranog liječenja. Također, želi se motivirati stručnu javnost da se predanije posvete rješavanju svih problema s kojima se sreću oboljeli. 

Pompeova bolest ili glikogenoza tipa II jest rijedak, nasljedan genetski poremećaj koji utječe na mnoge tjelesne sustave, odnosno nakupljanje glikogena usporava normalno funkcioniranje sustava, kao što su mišići, dišni sustav, a također i srčani mišić. 

U organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i Hrvatskog društva za rijetke bolesti Hrvatskog liječničkog zbora, u subotu 16. travnja će se od 10 do 14 sati održati događanje povodom obilježavanja Svjetskog dana Pompeove bolesti. Događaj će se odviti na Trgu Petra Preradovića, odnosno Cvjetnom trgu, u Zagrebu. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo