Novosti

Svjetski dan prve pomoći – 12. rujna

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu, ove godine 12. rujna. Nacionalna društva će na taj dan različitim aktivnostima ukazati građanima zemalja u kojima djeluju na važnost pravodobno i na pravilan način pružene prve pomoći.

Jedna od planiranih aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa je i održavanje Nacionalnog natjecanja ekipa prve pomoći u Zagrebu na Jarunu od 11.00 sati.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 150 godina. Otada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, bez razlike.

Stoga je geslo “Svjetskog dan prve pomoći” i nadalje: “Pružimo prvu pomoć – spasimo svaki ugroženi život”. Društva Crvenog križa diljem Hrvatske i ove će se godine uključiti u obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

“Cilj nam je što većem broju građana u Hrvatskoj približiti značaj prve pomoći i na taj ih način potaknuti na osposobljavanje za pružanje prve pomoći. Jer kako ističe Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, svi mi imamo potencijal naučiti prvu pomoć i pružiti je kad je to potrebno”, poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa.

Jedna od planiranih aktivnosti povodom Svjetskog dana prve pomoći je i Nacionalno natjecanje ekipa prve pomoći, koje će se održati u Zagrebu na prostoru ŠRC Jarun (južna strana Velikog jezera) s početkom u 11.00 sati. Natjecat će se 12 ekipa i to iz gradskih društava Crvenog križa: Buje, Dugo Selo, Krapina, Labin, Novi Marof, Ogulin, Omiš, Osijek, Pazin, Zadar, Zagreb i Općinskog društva Crvenog križa Darda.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo