Novosti

Svjetski je dan Alzheimerove bolesti

Pod motom „Jesenja ruža za jesen života“, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i ove godine obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Tako će danas biti održana manifestacija “Dani otvorenih vrata Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest”, na štandovima Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg), od 10 do 18 sati.

kPozivaju se svi zainteresirani građani da dođu u prostor Udruge – u Vlašku 24, gdje će u razgovoru s liječnicima i djelatnicima Udruge dobiti sve potrebne informacije i odgovore na svoja pitanja.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujna, dan je solidarnosti koji ujedinjuje oboljele, njihove obitelji, skrbnike, udruge i stručnjake u svrhu podizanja svijesti u javnosti o toj teškoj bolesti. Ovogodišnje obilježavanje protječe u znaku jubilarne obljetnice Alzheimerove bolesti – prije točno 100 godina bolest je prvi put opisana.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, kao jedna od članica Svjetske udruge (Alzheimer’s Disease International – ADI), pridružuje se toj izuzetno važnoj inicijativi. Cilj je potaknuti, prije svega medije i vlast, no i sve ostale, na ujedinjenje znanja i mogućnosti, a kako bi oboljelima i njihovim skrbnicima osigurali kvalitetniji život.

Alzheimerova bolest može se opisati kao degenerativna bolest mozga koja dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te svakako i do velikih promjena u osobnosti bolesnika. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba (cijela jedna Hrvatska). Točan broj oboljelih u Republici Hrvatskoj nije poznat, no na temelju pretpostavke da 10% osoba starijih od 65 godina boluje od Alzheimerove bolesti, izračunato je da u Republici Hrvatskoj ima oko 80 000 oboljelih.

kOd demencije u svijetu boluje oko 25 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2050. godine broj oboljelih biti četiri puta veći.

Alzheimerova demencija nastaje kao posljedica Alzheimerove bolesti što je zapravo skup simptoma psihičkih poremećaja. To je najčešći oblik demencije i javlja se u 70 posto osoba s demencijom. Glavni simptomi su poremećaji spoznajnih funkcija od kojih je najvažniji gubitak pamćenja. Nakon različito dugog razdoblja fizičkog i psihičkog propadanja s vremenom je onemogućeno izvršavanje svakodnevnih aktivnosti te dolazi do znatnog narušavanja kvalitete života oboljele osobe i njezine obitelji, ali u konačnici i društva u cjelini.

Više o ovoj temi potražite na:
http://www.alzheimer.hr/

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo