Novosti

Svjetski je dan astme!

Svjetski dan astme obilježava se diljem svijeta i to prvog utorka u mjesecu svibnju. Pod motom ”Vi možete kontrolirati svoju astmu”, organizatori i ove godine nastoje podići svijest o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole bolesti.

U Hrvatskoj astma muči između 4 i 5 posto stanovništva, što znači oko 220.000 ljudi. Astma, nažalost pogađa i najmlađe. Bolest se kod djece najčešće javlja u dobi od tri do pet godina, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj osam posto djece pati od astme.

kMeđunarodna stručna udruga “GINA – Global Initiative for Astma” i ove godine nastoji podići svijest o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme. Osim toga, GINA ove godine planira pokrenuti kampanju za smanjenje hospitalizacije zbog bolesti i to za 50 posto u narednih 5 godina. Tome u prilog ide i ovogodišnji slogan “Vi možete kontrolirati svoju astmu”, jer bolja kontrola astme znači manje hospitalizacija.

Što je astma?

Astma je kronična bolest koju karakteriziraju periodični napadaji ubrzanog i otežanog disanja, piskanja, kašlja i pritiska u prsima. Simptomi variraju u težini i učestalosti od osobe do osobe, a mogu se pojaviti nekoliko puta u danu ili tjednu. Kod nekih se ljudi pogoršavaju za vrijeme fizičke aktivnosti ili noću.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, od astme pati 300 milijuna ljudi. Ova bolest predstavlja najčešću kroničnu bolest među djecom.

Astma, kao zdravstveni problem, pogađa sve zemlje, bez obzira na stupanj razvoja. Više od 80 posto smrtnih slučajeva uzrokovanih astmom javlja se u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Stručnjaci se slažu da se dijagnosticiranju astme i njenom liječenju polaže premalo pažnje. Na taj način sav teret bolesti pada na leđa pojedinaca i njihovih obitelji.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo