Novosti

Svjetski je dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II – 1993. godine kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih. Tim proglasom Papa je pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje onoga što zovemo patnjom, trpljenjem i bolešću.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika 11. veljače Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi želi pozvati i potaknuti sve građane izgradnju boljeg, sigurnijeg i humanijeg društva u kojem siromašni, bolesni, svi koji na bilo koji način trpe, koji su u nevolji i trebaju pomoć budu u središtu naše pažnje, kako se nitko ne bi osjetio zaboravljenim i marginaliziranim.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kontinuirano poduzima aktivnosti s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite i veće dostupnosti zdravstvenih usluga te radi na osiguravanju prevencije, skrbi o bolesnima i osiguranju potrebite zdravstvene skrbi svakom bolesniku. Uz pristup poboljšanja u kvaliteti liječenja, zdravstvenim radnicima i svima koji skrbe o bolesnicima kontinuirano se naglašava značaj i potreba ljudske i moralne potpore. Pažljivim ophođenjem, može se umanjiti strah od bolesti, ojačati povjerenje i poštovanje u zdravstveno i nezdravstveno osoblje, a uz podržavanje želje i volje za liječenjem te vjere i nade u uspješan ishod, zasigurno se mogu postići i bolji rezultati rada.

Na kraju Ministarstvo bolesnicima upućuje najiskrenije želje za izlječenjem i poboljšanjem njihova zdravlja, a svim članovima njihovih obitelji, te svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima koji skrbe za njihovo fizičko, mentalno i duhovno zdravlje iskazuje iskrenu zahvalu na brizi i njezi kojom okružuju bolesne te im žele snage kako bi bolesnima na putu liječenja mogli i dalje biti potpora, stoji u priopćenju Ministarstva.

Hrvatska udruga medicinskih sestra organizira proslavu 19. svjetskog dana
bolesnika u petak 11. veljače. Misno slavlje u 17 sati u crkvi Sv. Vinka
(Zagreb, Frankopanska 17) predvodit će prof. dr. Stjepan Baloban. Svojim
pjevanjem liturgijsko slavlje uveličat će Zbor liječnika pjevača.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo