Svjetski je dan borbe protiv Alzheimerove bolesti - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski je dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujna, dan je solidarnosti koji ujedinjuje oboljele, njihove obitelji, skrbnike, udruge i stručnjake u svrhu podizanja svijesti u javnosti o toj teškoj bolesti.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana Alzheimerove bolesti je “Lica demencije”. Alzheimerova bolest najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, napreduje brzo i otprilike u pet godina nakon prvih simptoma dolazi do teške demencije. Svojim napredovanjem ova bolest dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

kJedan do tri posto svjetske populacije, a prema nekim statistikama čak 11 posto osoba starijih od 70 godina, boluje od ove bolesti. Vodeća bolest današnjice, demencija Alzheimerova tipa u stalnom je porastu i najčešća je od svih demencija.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba povodom Svjetskog dana oboljelih od Alzheimerove bolesti organizira niz događanja.

Od 19. do 21. rujna 2011. godine u prostorijama Udruge (Vlaška 24) održavaju se “Dani Otvorenih vrata” Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest pri čemu će biti prikazani filmovi s tematikom Alzheimerove bolesti, u vremenu od 17,00 do 19,00 sati, prema sljedećem rasporedu:

19. 09. 2011. (ponedjeljak) u 17,00 sati – film “U tišini“
20. 09. 2011. (utorak) u 17,00 sati – film “Bolje mislim kada slikam“
21. 09. 2011. (srijeda) u 17,00 sati – film “Iris“

Javnozdrastvena akcija kojom će se obilježiti Svjetski dan Alzheimerove bolesti bit će održana na Cvjetnom trgu, u srijedu 21. rujna od 9,00 do 19,00 sati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu (Cvjetni trg).

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo