Novosti

Svjetski je dan borbe protiv psorijaze!

Cilj obilježavanja Svjetskog dana psorijaze jest informiranje javnosti o ovoj kožnoj bolesti, osiguranjem boljeg pristupa liječenju oboljelima, te omogućavanjem da otvoreno govore o svojim potrebama i problemima.

Od psorijaze u svijetu boluje 125 milijuna ljudi. Liječenje može biti dugotrajno i popraćeno nuspojavama, a sama bolest može negativno utjecati na psihičko zdravlje oboljelih i njihov profesionalni i privatni život.

Psorijaza je kronična recidivirajuća upalna bolest kože koja se očituje crvenkastim oštro ograničenim žarištima različite veličine, pokrivenim srebrnasto-bijelim ljuskama. Osim kože gotovo redovito su zahvaćeni i oštećeni nokti. Neki bolesnici imaju i promjene na zglobovima (psorijatični artritis) koje mogu uzrokovati invaliditet. U Europi od ove bolesti boluje 1-2 posto stanovništva.

lPsorijaza se može pojaviti u svakoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje u 2. i 3. desetljeću života. Podjednako pogađa i muškarce i žene. Uzrok bolesti do danas nije do kraja istražen. Zna se da se nasljeđuje sklonost za pojavu psorijaze, ali za pojavu bolesti potrebno je sudjelovanje i nekih vanjskih i unutarnjih čimbenika (ozljede, stresne situacije, opekline, kronična iritacija kože, trudnoća, infekcije, neki lijekovi itd.). Promjene kože su najčešće smještene na laktovima i koljenima, zatim u vlasištu i u donjem dijelu leđa, no mogu biti smještene i na drugim dijelovima tijela. Psorijaza je kronična bolest praćena poboljšanjima i pogoršanjima (npr. ljeti se promjene mogu povući, dok u zimskim mjesecima dolazi do pogoršanja).

Informiranje javnosti o psorijazi, zdravstveno prosvjećivanje i bolji pristup liječenju oboljelima od psorijaze, te razvijanje otvorenog partnerstva pacijenata i liječnika doprinijet će poboljšanju kvalitete života i psihičkog zdravlja oboljelih od psorijaze.

Više informacija o psorijazi potražite na:
www.worldpsoriasisday.com

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo