Svjetski je dan borbe protiv tuberkuloze - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski je dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze se obilježava s ciljem upozoravanja svjetske javnosti kako je ova bolest i danas veliki javnozdravstveni problem.

Tuberkuloza, najčešća zarazna bolest na svijetu, i u 21. stoljeću nije stvar prošlosti. Svake godine u svijetu od aktivne tuberkuloze oboli oko 8 milijuna ljudi, od čega između dva i tri milijuna umire. Procjenjuje se da je između 19 i 43 posto svjetske populacije inficirano s Mycobacterium tuberculosis.

jTuberkuloza u Europi u zadnja dva desetljeća postaje prioritet. U zemljama Istočne Europe bilježi se porast broja oboljenja od tuberkuloze, s incidencijama koje u nekim područjima premašuju 100 oboljelih na 100 000 stanovnika, uz javljanje otpornosti uzročnika tuberkuloze na lijekove kojima se ta bolest liječi.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj bilježimo smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze.

Tuberkuloza i grad Zagreb

Iako je incidencija tuberkuloze u Zagrebu niža od incidencije u Hrvatskoj još uvijek je iznad željenog cilja, a to je manje od 10 novooboljelih na 100 000 stanovnika.

Tijekom 2010. godine Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” prijavljeno je 120 osoba oboljelih od tuberkuloze, što čini incidenciju od 14,9 oboljelih na 100 000 stanovnika.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo