Novosti

Svjetski je dan borbe protiv upale pluća!

Svjetski dan borbe protiv upale pluća obilježava se pod motom “Borite se protiv pneumonije. Spasite dijete” s ciljem podizanja svjesnosti o pneumoniji kao javnozdravstvenom problemu te kako bi se spriječila smrtnost djece od upale pluća.

Pneumonija je u svijetu vodeći uzrok smrti djece do pete godine života. Više od 98 posto smrti uzrokovano pneumonijom odnosi se na djecu iz nerazvijenih zemalja, usprkos tome što je to danas u globalnom zdravstvu rješiv problem.

Cijepljenje, antibiotici, primjerena prehrana uz ostale adekvatne mjere zdravstvene skrbi mogu spasiti više od milijun djece godišnje.

Pneumonija nije specifična bolest, obično je posljedica infekcije – npr. nekom vrstom bakterija ili virusa – ali je može uzrokovati i kemijsko oštećenje od inhalirane tekućine ili otrovnog plina, npr. klora. Upala pluća može biti manja komplikacija nastala zbog infekcije gornjeg respiratornog trakta, ali i bolest opasna po život.

Tijek pneumonije, njena težina i ishod ovise djelomično o uzroku, djelomično o općem zdravstvenom stanju oboljele osobe, a djelomično i o drugim faktorima; virusna pneumonija, na primjer, ne reagira na liječenje antibioticima.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo