Novosti

Svjetski je dan hepatitisa!

Svjetski dan hepatitisa obilježava se pod sloganom “Ovo je hepatitis…”. Kampanja koja se provodi u više od 60 zemlja svijeta naglašava potrebu provođenja osmišljenih programa prevencije, dijagnostike, otkrivanja i liječenja bolesti.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako je hepatitisom C diljem svijeta zaraženo 170 milijuna ljudi, dok hepatitis B muči 350 milijuna pacijenata. Crne statistike govore kako ova bolest predstavlja gorući javno-zdravstveni problem!
Hepatitis B i C godišnje usmrte oko 1,5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj je gotovo 100.000 osoba inficirano virusom hepatitisa B i C.

U Hrvatskoj se Svjetski dan hepatitisa obilježava brojnim aktivnostima. A sve to u organizaciji Hrvatske udruge oboljelih i liječenih od hepatitisa “Hepatos“, te ostalih udruga članica Saveza oboljelih od hepatitisa RH. Pokrovitelji aktivnost su Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba.

Ako ste u Zagrebu, pridružite se i vi obilježavanju Svjetskog dana hepatitisa:

 • 19. svibnja, Konferencija za medije s početkom u 11.30 sati u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ (Upravna zgrada Klinike, Dvorana za sastanke)
 • 19. svibnja od 10 do 14 sati, Stručni simpozij, Klinika za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“
 • 19. svibnja u 20 sati scena Vidra kazalište Kerempuh, Draškovićeva 80, premijera edukativne predstave „Što mi može virus“.

Aktivnosti u drugim gradovima:
Informativni štandovi s distribucijom edukativnih publikacija:

 • 19. 05. Koprivnica, centar grada
 • 19. 05. Rijeka, Korzo
 • 19. 05. Dubrovnik, Infektološki odjel Opće bolnice
 • 22. 05. Split, u đardinu u sklopu obilježavanja Dana volonterskog rada

Edukativna predstava „Što mi može virus?“:

 • 18. 05. Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, u 18 sati
 • 20. 05. Koprivnica, Dom mladeži u 20 sati.

Cilj je ovogodišnje globalne kampanje „Ovo je hepatitis…“ je nizom edukacijskih poruka ukazati na važnost:

 1. Prevencije: „Zaštiti se!“ – poznavanje rizičnih faktora za hepatitis B i C najvažniji je korak u sprječavanju širenja bolesti.
 2. Dijagnostike: „Testiraj se! / Otkrij!“ – testiranje na hepatitis B i C brzo je i jednostavno. Ukoliko ste ikada u životu bili u situaciji gdje je postojala mogućnost zaraze hepatitisom, obavezno i odmah se testirajte.
 3. Zaštite: „Cijepi se! / Spriječi!“ – u slučaju hepatitisa B postoji cjepivo, a bolest se može spriječiti cijepljenjem.
 4. Liječenja: „Izliječi!“ – uz danas dostupne lijekove hepatitis B i C izlječivi su u velikog broja oboljelih. Liječenje uvijek smanjuje rizik razvoja kasnih posljedica hepatitisa, kao što su ciroza i karcinom jetre te smrt.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo