Novosti

Svjetski je dan menopauze

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako će do 2030. godine 1,2 milijarde žena biti u dobi od pedeset godina ili više, što je gotovo trostruko više nego 1990. godine.

Što je menopauza?

Menopauza je razdoblje u životu žene, kada počinje slabljenje cikličnog rada jajnika, a menstrualni ciklusi i krvarenja prestaju. O menopauzi se govori kada žena nije imala menstruaciju barem proteklih 12 mjeseci. Prosječna dob u kojoj menopauza nastupa je oko 50. godine, ali može se javiti i ranije, oko 40. godine. Fiziološki, menopauza je povezana s padom funkcije jajnika i padom, odnosno prestankom reprodukcijske funkcije žene. Zbog smanjenog lučenja hormona dolazi do brojnih tjelesnih promjena: atrofije grudnog tkiva i genitalnih organa, suhoće rodnice, smanjivanja gustoće kostiju uz povećan rizik za razvoj osteoporoze, gubitka mišićne elastičnosti i promjena na krvnim žilama. Eksperimentalna su istraživanja na životinjama utvrdila da estrogeni usporavaju nastanak ateroskleroze. U ljudi je jasno potvrđeno da estrogeni smanjuju razinu lošeg i povećavaju razinu dobrog kolesterola. Zaštitni učinak estrogena nakon menopauze nestaje.

Što povodom Svjetskog dana menopauze poručuje Svjetska zdravstvena organizacija?

Povodom Svjetskoga dana menopauze svaka je država pozvana da zdravstvene potrebe žena u menopauzi kao bitnu stavku unese u zdravstvena istraživanja i javno zdravstvene programe, sa svrhom da se ženama pomogne u otklanjanju neugodnih simptoma koji mogu nepovoljno utjecati na kvalitetu života. S druge strane, aktivan pristup menopauzi može doprinijeti smanjenju učestalosti osteoporoze, bolesti srca i krvnih žila te ostalih bolesti i stanja koja se povezuju s promjenom lučenja spolnim hormonima. Internacionalno društvo za menopauzu poziva na aktivnost u edukaciji žena o zdravstvenim posljedicama menopauze.

Žene pred menopauzom, one koje ulaze u menopauzu ili su već u menopauzi, u specifičnoj su životnoj dobi čija obilježja treba uvažavati. Ova dob nosi porast učestalosti bolesti i stanja koja mogu biti povezana s prestankom stvaranja estrogena. Prestajemo li biti žene i jesmo li manje žene ulaskom u menopauzu? Naravno da ne. No, ulazak u menopauzu je velika prekretnica.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo